Специалният съветник на Генералния секретар на ООН Еспен Барт Ейде ще посети Анкара – Атина – Никозия

През ноември специалният съветник от ООН Еспен Барт Ейде ще посети Анкара – Атина – Никозия

Специалният съветник на Генералния секретар на ООН Еспен Барт Ейде се готви за посещение на триъгълника Анкара – Атина – Никозия през първата седмица на ноември.

Източници от ООН съобщават, че първата спирка на бившия норвежки външен министър ще бъде в Анкара на 4 ноември. До Атина ще пътува на 5 ноември и в Кипър на 7 ноември.

Ейде, който се срещна в Ню Йорк и с Бан Ки-мун и служители на Секретариата на ООН, също е имал срещи и с постоянните представители на Гърция и Турция, изпълняващият длъжността постоянен представител на Кипър, както и представител на кипърските турци и посланиците на Съвета за сигурност на постоянните страни-членки на ООН.

По време на срещите му с гръцки и кипърски дипломати стана ясно, че той разбрира принципната им позиция, че би било нередно да провеждат  мирни преговори при настоящите обстоятелства, но също така се позова на необходимостта за “взаимни компромиси”, което според него би означавало да връщане към предишната ситуацията.

Други източници твърдят, че Ейде е изложил идеята за създаване на нова работна група, която ще действа като мозъчен тръст и ще се съсредоточи върху разясняванеа на кипърските гърци и кипърските турци ползите от експлоатацията на природния газ.

Освен това той отбеляза, че стабилността е необходим елемент на енергийните компании, опериращи в региона.

Гръцките и кипърските представители обясниха на Ейде, че опитът да се разискват суверенните права върху природните ресурси на Република Кипър в преговорите за обединение няма да бъде приет.

Специалният съветник на Генералния секретар на ООН споделя, че е оптимист за ролята, която може да има, за да се даде тласък на процеса на обединение с идеите, които ще сложи на масата за преговори, при условие, че сегашните пречки бъдат преодолени.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*