Скутери причиняват хаос в Пафос

Електрическите скутери създават проблеми в Пафос, каза говорителят на полицията Михалис Николау във вторник, тъй като местните власти не са предвидили условията за тяхното използване.

През изминалата година полицията е издала 90 глоби за ползватели на скутери, извършващи различни нарушения на пътя. Въпреки че използването им в няколко зони е забранено, цари объркване, тъй като властите не са определили ленти или безопасни зони за движение.

Говорейки пред Cyprus Mail, Николау поясни, че въпросните скутери са тип стъпкови, обикновено работещи с батерии.

„Общината трябва да реши на кои улици са разрешени скутерите и да боядиса ленти за тях“, каза говорителят на полицията, добавяйки, че въпреки че могат да използват павирани зони, някои улици с определено ограничение на скоростта от 30 км/ч също биха могли потенциално да бъдат отворени за тях, при условие че има маркировки за платна.

Полицията трябваше да реагира на оплаквания относно скутерите от шофьорите на Като Пафос, включително честото им използване от непълнолетни.

Николау отбеляза, че на 28 юли миналата година законите, регулиращи движението на велосипеди и други средства за лична мобилност, като например тротинетки, са били публикувани в Официален вестник на републиката.

Позовавайки се на някои от законовите предпоставки, той каза, че използването на скутери е разрешено само за лица на 14 и повече години, водачите трябва да носят предпазна каска, а през нощта трябва да носят дрехи със светлоотразителни ленти.

Въпреки, че използването на скутери под въздействието на алкохол или наркотици е забранено, водачите на скутери са освободени от застраховка срещу трети страни.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*