Скандално! Топ рефер на Кипър арестуван за уреждане на мачове

Мариос Панаги

Полицията в Кипър разследва обвинения за уговорени мачове, които изглежда са направили значителен пробив, след арестуването на председателя на Асоциацията на футболните съдии Михалис Аргиру и бившият рефер Михалис Спиру във вторник вечер.

И двамата мъже са били отведени в централата в Никозия, където е проведен разпит за мачове, които се твърди, че са уредени в предишните сезони. Той се очаква да продължи в четвъртък и едва тогава следователите ще решат дали да поискат от съда постоянна мярка за неотклонение за заподозрените.

Арестите бяха предизвикани от твърденията на рефера Мариос Панаги, който даде пресконференция миналия месец, в която по същество обвини йерархията на Кипърската футболна асоциация (CFA) и Асоциацията на съдиите, че са свързани с няколко клуба за уреждане на техни мачове.

Някои от твърденията Панаги, в които той посочи и шефа на CFA Костакис Куцокумнис и първия заместник-председател Георгиос Кумас, са за уреждане на конкретни мачове в предишни години, за да се гарантира, че определени отбори няма да изпаднат.

Що се отнася до Аргиру, свидетел подкрепи твърдението на Панаги, че той се е опитвал да повлияе на рефера при определяне на резултата от мача Еносис Неон Паралимни срещу Арис Лимасол през 2012 г. – мач, който Паралимни печели. Има свидетелства и срещу Спиру за времето, когато е бил член на асоциацията на реферите, че се е опитвал да повлияе на реферите за резултатите от четири мача през същия сезон.

Арестите дойдоха след като следователите получиха зелена светлина от главния прокурор Петрос Клиридис и след срещата му с шефа на полицията Захария Христостому.

Панаги беше лишен тази седмица от статута му на съдия от Кипърската футболна федерация за серия от предполагаеми “нарушения”, които според сведенията са записване на много разговори, които той е водил с високопоставени футболни чиновници.  Оказва се обаче, че те не са приети от съда и нямат юридическа тежест.

Разследванията на полицията са далеч от разчупването на предполагаемия обръч на корупцията, описан от Панаги, но прокурорите се надяват, че неотдавнашните арести може да отворят кутията на Пандора и да нарушат мълчанието.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*