Ситуацията за туризма „ще се влоши още повече“ с новите мерки за блокиране

Председателят на хотелската асоциация в Пафос призова правителството в неделя да използва целенасочени мерки за пандемията вместо блокирането, ако има надежди за хотелиерската индустрия да се рестартира.

В разговор с Кипърската агенция за новини Танос Михалидес каза, че последното съобщение за третото заключване ще има тежки последици за туризма, тъй като вече има редица откази от предимно руски туристи, които трябваше да посетят острова. Надеждите за израелски, германски и британски пазари също бяха намалени.

Въпреки това министърът на транспорта Янис Карусос заяви, че колкото по-рано се ваксинират 65 до 70 процента от населението, толкова по-скоро икономиката и туризмът ще се върнат към стабилни темпове.

Говорейки пред репортери в Паралимни относно туристи, които би трябвало да идват за почивка в Кипър, но чиито планове ще бъдат възпрепятствани от третото блокиране, влязло в сила в понеделник, той каза, че „трябва да гледаме гората, а не дървото. Не бива да рискуваме да загубим гората, само за да можем да спасим дърво. ”

От май нещата ориентировъчно започнаха да гледат нагоре към туристическата индустрия с някои резервации от Русия, но веднага след като правителството обяви ограничителното заключване, което изключва всички места за забавление и позволява на хората да излизат навън само с един SMS на ден, започнаха да идват анулирания на резервации в хотели в Пафос, каза Михалидес.

Хората, които обмислят да резервират почивки в Кипър от края на май до юни, също е малко вероятно да го направят “в държава, която в момента е в локдаун”, но вероятно ще изчакат и ще видят как ще се развият нещата, каза Михалидес.

Ситуацията по отношение на туризма „ще се влоши още“, добави той. Няма значение колко услуги хотелите успяват да предложат, много е трудно някой да посети държава, която е напълно блокирана.

Известен интерес бе наблюдаван от израелския пазар, но това също ще приключи сега, каза той, докато британските туристи, които се очакваше да направят резервации, няма да го направят поради блокирането.

Помолен да коментира за хората, които резервират през Tui, който е основният туристически агент за Германия и Англия и координира с Гърция и Кипър за почивка, Michaelides каза, че наистина зависи кога тези туристи искат да пътуват. Страните от Северна Европа имат почивки не само през август, но през април и май, което отново е неизбежно свързано със заключването.

Германските туристи вече летят удобно до Майорка през последните две седмици, отбеляза той. Като се има предвид, че има много алтернативни решения за Кипър, туристите разбираемо ще изберат да пътуват другаде.

Михалидес призова правителството да използва по-целенасочени мерки за борба с пандемията, като същевременно продължава ваксинациите.

Подавайки по-помирителен тон, Кипърската хотелска асоциация Pasyxe в изявление казва, че въпреки строгостта на мерките, изглежда, че те са необходими.

„Вярваме, че временното блокиране ще бъде бариера за разпространението на вируса и междувременно ще отвори прозорец с възможности за ваксинациите да се движат напред с ускорени темпове.“

Най-важното е, че на 10 май икономиката ще се рестартира, както и туризмът, с използването на зелени паспорти, които са лъч оптимизъм, казват от хотелската асоциация.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*