Система за Електронни петиции в Кипър

Гражданите да участват при вземането на решения чрез е-петиции

Правителството обяви инициатива за създаване на система за електронни петиции, в които гражданите могат да участват активно при вземането на решения.
„Със събирането на 8000 подписа, гражданите ще имат право да поискат от правителството да формулира законодателство и политики в области от техния интерес”, каза заместник секретаря на президента Константинос Петридес след пресконференция. „С одобрението на законопроекта от парламента, инициативата ще се приложи незабавно”.

петицияТой каза, че разочарованието от сегашните държавни институции означава, че е важно да се започне с насърчаването на политики, насочени към подобряване на демокрацията, където ще бъдат чути гласовете на гражданите, които ще бъдат ангажирани с процеса на взимане на решенията. Това също така насърчава прозрачността и отчетността на държавата, каза той, добавяйки, че тези е-петиции са били дългогодишно предлагани от неправителствени организации и граждански движения. Подобни инициативи вече са били прилагани в ЕС, САЩ и други страни.
Приемане на искането ще бъде направено на два етапа. Първо, заинтересована група граждани, трябва да създадат седем членна комисия, която да подаде молбата. Ако тя отговаря на всички критерии, правни и други, те ще трябва да съберат 100 подписа за един месец в подкрепа на искането им. След това искането се предава компетентния орган, който ще бъде задължен да го разгледа.  Компетентният орган ще вземе решение за продължаване или не на гражданската инициатива като задължително ще трябва да обоснове своето решение. Ако решението е да се продължи напред, петицията ще бъде публикувана в интернет, за да може обществеността да гласува.
За да се вземе участие, трябва да сте навършили 18 години, кипърски или европейски гражданин, живеещ в Кипър и да сте регистрирани в избирателните списъци.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*