Системата за насочване за „спешни“ здравни грижи вече е в сила

Новата система за насочване за спешна помощ по Gesy влезе в сила в четвъртък, 01,02,2024.

Съгласно новата система вече има две категории за направления – „спешни“ и „нормални“, което позволява по-бързо обработване и насочване на спешни случаи.

Лекарите са уведомени, че часовете за спешни направления трябва да се правят до 10 дни от издаване на направлението.

Говорейки пред кипърското радио, директорът на Здравноосигурителната организация (HIO) Андреас Папаконстантину каза, че решението дали дадено направление ще бъде категоризирано като спешно или нормално ще бъде по преценка на общопрактикуващия лекар на пациента.

Той добави, че има поредица от насоки, по които лекарите ще работят при категоризирането на направленията.

Междувременно заместник-генералният мениджър на HIO Атос Цинондидес каза за Phileleftheros , че според новата система HIO „има за цел да обслужва пациенти, които са изправени пред спешни проблеми и да улесни нашите лекари, които сега ще знаят състоянието на пациентите предварително.“

В резултат на това, каза той, те ще могат да „планират съответно“ и да приоритизират извънредните ситуации.

Той добави, че преди въвеждането на новата система  лекарите вече до голяма степен са правили това , но сега отиваме още една крачка напред и гарантираме, че тези неща са документирани.

Говорейки за 10-дневния лимит, той каза, че „трябва да имаме логиката да разберем, че някои от най-популярните лекари вече имат резервирани срещи за следващия месец, а може би дори и за по-дълго.

„Поради тази причина, докато новата система влезе в сила и нещата се балансират, трябва да им дадем време “, каза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*