Сирийските бежанци в Кипър могат да пътуват в други държави  

По-голямата част от сирийските бежанци, които бяха спасени миналата седмица от риболовен кораб по южното крайбрежие на Кипър, имат право да пътуват до други държави, при условие, че получат всички необходими визи, заяви в сряда министърът на вътрешните работи Сократис Хасикос.

Бежанците са настанени временно в определена зона, в Кокинотримитя, в близост до столицата Никозия. Той каза, че само двама души са изразили интерес да кандидатстват за убежище и те са били прехвърлени в приемен център Кофину.

Той добави обаче, че в случай, че бежанците не кандидатстват за визи за страните, в които възнамеряват да пътуват, те ще бъдат изпратени обратно в Кипър. Според министъра, бежанците може да останат за още 29 дни в Кокинотримитя, а тези, които останат в Кипър, трябва да кандидатстват за подновяване на разрешението им за пребиваване.

Хасикос отбеляза също, че финансовата тежест за облекчаване на бежанците се пада на ЕС за период от 29 дни.

Групата на непридружени малолетни и непълнолетни лица, на възраст 15-17 години ще бъдат прехвърлени на отделно място, както е предвидено от международните конвенции, каза още министърът.

 

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*