Синдикатите критикуват ниските заплати в хотелския бизнес

Хотелите предлагат ниски заплати, а след това се оплакват, че не могат да намерят персонал, коментираха от профсъюзите на искането да се позволи на студенти от страни извън ЕС да бъдат законно наети в хотелиерския сектор.

Асоциацията на кипърските хотели (Pasyxe) и асоциацията на кипърските туристически предприятия (Stek) заявиха, че предлагат добро заплащане, но никой от безработните не иска да бъде нает.

„Не че не могат да намерят персонал. Те просто се опитват да запазят ниските си заплати“ – отвърна генералният секретар на СЕК Милтиадис Милтиаду.

Той добави, че според данните на министерството на труда има над 30 000 безработни, от които 20 000 – ако не и повече – имат степени и като такива могат да бъдат наети.

Освен това 7000 от тях се интересуват от хотелския сектор, каза Милтиадус. Имайки предвид тези цифри, е неприемливо, туристическата индустрия да обсъжда наемането на граждани на трети страни.

„Със заплатите, които хотелиерите предлагат днес, между 700 и 800 евро и шест дни работна седмица без никакви други облаги, няма стимул за никого да навлезе в професията“.

От СЕК заявиха, че искат да присъстват на интервюта за работа, за да чуят какво наистина се предлага на бъдещите служители.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*