Сейф Елдин Мустафа остава в ареста

Прокурорът на Египет поиска от кипърските власти да предадат мъжа, обвинен в отвличане на пътническия самолет на Egyptair. Британския вестник Гардиан цитира изявление от офиса на египетския главен прокурор, Набил Садек, „Кипър да предприемат необходимите мерки, за да екстрадират Сейф Елдин Мустафа, за да започне разследване”. Но Никос Христодулидис, говорителят на кипърското правителство, заяви, че „това не е вярно, ние нямаме такова искане. И за да бъда честен с вас, не би било нормално да има такова искане, когато полицейското разследване е в ход”.

Новината за такова искане дойде само часове, след като 59-годишният заподозрян е задържан в продължение на осем дни.
Съдът изслушва и показания, че контролната кула не е била първоначално информирана от пилота на самолета, че има отвличане и те не са дали разрешение за кацане. Едва след като пилотът е съобщил, че горивото им е на привършване е издадено разрешение за кацане.

При ареста на мъжа, полицията открива, че не е имало експлозиви в колана му, а на борда на самолета откриват сак пълен с документи, написани на арабски език, както и бутилка, съдържаща течност, която е изпратена за допълнителни изследвания.
Полицията очаква да получат около 40 доклада от екипажа, пътниците, роднини на заподозрения в Кипър и Египет, и други хора, участвали в инцидента. Разследването ще се извършва в сътрудничество с Интерпол.
На Сейф Елдин Мустафа са повдигнати обвинения за отвличане, незаконно притежание на взривни вещества, заплахи за насилие, опит да се предизвика телесна повреда с използването на взривни вещества, безразсъдно поведение и престъпления, свързани с нарушаване на законите за гражданската авиация и тероризъм.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*