Сделката за старото пристанище на Лимасол пропадна

Основният инвеститор официално се оттегли от споразумението за управление на зоната на старото пристанищна на Лимасол, позовавайки се на допълнителни разходи и забавяне в доставката за обновените сгради.

Миналата седмица пристанищните власти обявиха, че емигрантът бизнесмен Приамос Йенарис се е оттеглил от управлението на старата пристанищна зона, с площ 5600m2 с кафенета, ресторанти, барове, магазини и офис площи, намиращи се в 18 сгради.

Две нови сгради също са определени за строеж, с което реконструкцията на района възлиза на обща стойност от 17.8 милиона евро.

Последният етап от обновяването на района е управлението на съоръженията, за което пристанищните власти проведоха търг през юни 2014 г. Една единствена оферта е подадена от Йенарис, кипърец, живеещ в Съединените щати. Неговото предложение е за 2.6 милиона евро годишно.

Според Йенарис пристанищните власти все още не са приключили работата на място и че той е бил принуден да се откаже договора за обществена поръчка, тъй като той не може да понесе допълнителните разходи, предизвикани от закъснението.

Представител на управата на пристанището обяви миналата седмица, че сделката с инвеститора е в застой, поради допълнителни финансови изисквания от него. Адвокатът на бизнесмена отхвърли претенциите, пояснявайки, че инвеститорът не може да се заеме с проекта, освен ако всички ремонтни работи са завършени и е осигурено удостоверение за окончателно одобрение на обекта.

Йенарис, който притежава увеселителни заведения в Калифорния, бе единственият участник в търга за обществената поръчка за управление на зоната.

Той е обезпечен с договор за управление на плащите за първоначален период от десет години, с перспективата за подновяване на договора за още десет години.

Адвокати му твърдят, че в договора е предвидено, че проектът ще бъде завършен, преди бизнесменът да се ангажира с управлението на обекта.

Йенарис смята също, че е необходим бюджет от 3 милиона евро за финализиране на проекта и заяви, че не е склонен да поеме допълнителни разходи.

Инвеститорът твърди също, че пристанищните власти се опитват да намерят начини за отмяна на сегашния си договор, за да се организира нов търг, при който поръчката да бъде възложена на определени кръгове, които проявяват интерес.

Проектът за обновяване на порта имаше за цел да създаде зони за развлечение на мястото на старото пристанище.

Актуализацията включва изграждането на осемнадесет нови сгради, които да се използват като офис площи, ресторанти, механи, заведения за бързо хранене, магазини и културен център.

Построен е също и малък площад с пешеходна зона. Двета съществуващи сгради са обновени, с планове да използват една за винен бар, а другата като изложбена площ.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*