Световната среща на българските медии – Казанлък 2023, бе закрита от президента Румен Радев

„Не можем да се развиваме като демократично общество без силни, свободни и независими медии“!

Това заяви в последния ден на форума, президентът Румен Радев на Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) в Казанлък, чиято тема бе „Медии и свобода“.

По думите на Р.Радев интересът на България към българските общности зад граница непрекъснато расте. “Българите от времето на Възраждането сме запазили този дух да оцеляваме, като разширяваме нашето духовно и културно пространство”, заяви президентът. Според него българските медии в България и в чужбина, имат огромна, съдбовна възрожденска роля да сплотяват нашия народ около българската култура, ценности и невероятните достижения, които заедно трябва да отстояваме и популяризираме. „Затова вашата роля е изключително важна  – да предоставяте обективна, надеждна, навременна информация за България на нашите общности навън“, каза Радев. Той подчерта, че винаги, когато пътува зад граница, се среща с българските общности в съответните държави. С огромно вълнение те следят и попиват всички новини за България, много от хората навън са по-заинтересовани от обществения живот в България, отколкото понякога ние, борейки се с ежедневието тук“, заяви президентът.

Той поздрави БТА за организацията на този форум и затова, че съхранява и развива традициите в името на качествената и обективна българска журналистика. “Самият факт, че се прави тук по време на Празника на розата означава и уважение към българската култура, традиции и дух, който всички трябва да пазим”, заяви Радев. Той поздрави и отличените с наградата на Фонда 13 века България – българската програма на радио SBS, Австралия. Държавният глава поздрави и местните власти, че толкова умело развиват тези българските традиции.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев подари на президента Румен Радев юбилейна монета по повод 125-ата годишнина на Агенцията, както и последния брой на списание ЛИК, посветен на Празника на розата в Казанлък.

В световната среща на българските медии в Казанлък участваха журналисти от 33 държави (включително България), сред които представители на 40 български медии от 16 страни.

БГ Фактор Кипър бе представляван от Живка Милова, главен редактор на електронната медия, която взе участие в дискусията на първия панел „Свободата на журналистите“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*