Сблъсъци в Хлорака

Има арестувани

В Хлорака продължават сблъсъците между местни жители и бежанци. В края на деня бяха задържани осем кипърски граждани, един гръцки гражданин и 12 мигранти или бежанци.

На 27 август тълпа от кипърски гърци разби сирийско кафене, преобърна кола и нападна сирийците. На 28 август безредиците продължават. Полицията засили присъствието си в Хлорака и използва водно оръдие, за да усмири бунтовниците.

Вечерта на 27 август в Хлорака се проведе митинг на местни жители, които настояха за „дегетоизация“ на селото им и депортиране на всички нелегални мигранти. Митингът продължи един час и завърши мирно, без инциденти. Вечерта на същия ден обаче групи от радикални кипърски гърци се разбунтуваха.

Според директора на полицейското управление в Пафос Никос Цапис, протестиращите са причинили материални щети на сгради, пребили са най-малко двама бежанци и са преобърнали една кола. Полицията е задържала четирима души.

Според говорителя на полицията Христос Андреу едно от оплакванията се отнася до поведението на група хора. Те нанесли щети на входа на жилището, след което нападнали чужденеца, като му нанесли телесна повреда. Друг сериозен иск е за щети, причинени от неизвестни лица на ресторант, собственост на чужденец. Изпочупени са прозорци и унищожено оборудване. Останалите жалби в полицията са за нанесени щети на МПС.

Бежанците също се въоръжиха с палки, пръчки и камъни в отговор на погромите. Задържани са двама мъже на 21 и 34 години.

Реакцията на властите

Президентът Никос Христодулидис осъди безредиците в Хлорака. „Насилието няма да реши нито един проблем и остава недопустимо, независимо от кого идва“, каза държавният глава. Той добави, че решаването на миграционната криза в Кипър е един от приоритетите на неговото правителство, за което говори още преди изборите.

Президентът припомни, че броят на репатрираните се е увеличил с 55% и сега се разглеждат средно по 1800 молби за статут на бежанец на месец. Броят на пристигащите в Кипър е намалял с 50% поради действията на властите.

Христодулидис каза, че лично е разговарял с шефа на полицията по темата, че чувството за сигурност на жителите на Хлорака трябва да бъде основната грижа на правоприлагащите органи.

Реакция на бежанците

На 28 август вечерта в Хлорака се проведе мирен протест, организиран от бежанци. Те поискаха властите да гарантират безопасно преместване от Хлорака и да поправят щетите, нанесени на имуществото им. Министърът на правосъдието Анна Прокопиу и началникът на полицията Стелиос Папатеодору пристигнаха в Хлорака и разговаряха с представител на сирийската общност в селото.

Въпреки това, малко след посещението на високопоставените служители, отново избухнаха безредици в Хлорака и близките села. Група демонстранти против бежанците подпалиха ограда на старчески дом и кофи за боклук, подпалиха и кола в село Емба. Те започнаха да хвърлят коктейли Молотов по полицаите, в резултат на което един от служителите получи изгаряния втора степен. Полицията беше принудена да използва водно оръдие.

В резултат на безредиците на 28 август бяха задържани 12 мигранти, осем кипърски гърци и един гръцки гражданин.

Бунтовете в Хлорака започнаха в средата на август, когато мигранти се опитаха да отвоюват от полицията станцията на Cyprus Electricity Company, която използваха като безплатен източник на енергия.

Междувременно във вторник властите съобщиха, че прочутия жилищен комплекс, където мигрантите са се настанили, е пълен предимно с лица, на които е разрешено законно да бъдат в Република Кипър.

От 221 души, регистрирани в апартаментния комплекс Ayios Nikolaos в Chlorakas, отделът за граждански регистър и миграция каза, че 219 са законно пребиваващи в Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*