Самарас да представлява Анастасиадис на заседанието на Съвета на ЕС

Гръцкият премиер Андонис Самарас ще представлява президента Анастасиадис в заседанията на Европейския съвет и на ЕНП, където той ще представи позициите на Република Кипър.

В писмено изявление, говорителят на правителството Никос Христодулидис каза, че Самарас е посетил президента Анастасиадис по-рано през деня в хотела му в Брюксел и му пожелал бързо възстановяване.

Анастасиадис е бил откаран в болница в Брюксел в днес сутринта, след като получил продължително кръвотечение от носа. След направени необходими изследвания той бе изписан и се върна в хотела си.

Според говорител на правителството, лекарите са потвърдили, че кръвотечението от носа е в резултат на високо кръвно налягане.

“Той беше подложен на правилното лечение, но за да се избегне повторение на инцидента е препоръчително той да остане в леглото за следващите 48 часа”, заяви говорителят, като добави, че президентът ще бъде следен отблизо от лекар в хотела си.

В резултат на заболяването си, президентът ще пропусне срещата на Европейския съвет, където възнамеряваше да получи подкрепа за денонсирането на сеизмичните изследвания на Турция в кипърската изключителна икономическа зона (ИИЗ).

Вместо това, той говори по телефона с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с ръководителя на Европейската народна партия Жозеф Дол, като ги информира, че няма да бъде в състояние да присъства на срещата на върха на ЕНП или на Европейския съвет. Той, обаче, ще даде своите виждания в писмен вид, които ще бъдат разпространени в двете срещи.

Христодулидис каза още, президентът е обяснил на Ван Ромпой и Даул позицията на Кипър относно действията на Турция, която бе изложена на неотдавнашното заседание на Националния съвет.

Все още не е ясно дали Анастасиадис ще бъде в състояние да се срещне с министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън в Брюксел, както бе планирано по искане на британския премиер.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*