Референдумът за българския лев: НС обяви кога ще бъде обсъден

Намаляване наполовина на необходимите подписи за задължителното произвеждане на референдум предлагат от „Има такъв народ“ (ИТН) с внесен в деловодството на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власти и местното самоуправление.

“Предлагаме референдумите да се произвеждат единствено и само с избори”, заяви на брифинг в парламента депутатът Станислав Балабанов.

С предлаганите промени се облекчават и изискванията към подписката за предизвикване на национални и местни референдуми. Според Балабанов сегашните 400 хиляди подписа, които са необходими един референдум да стане задължителен и да се произведе, са огромен брой и предлагат да се съкратят наполовина – да са необходими 200 хиляди подписа.

Друго предложение на ИТН е намаляване от 200 хиляди на сто хиляди на минималния брой подписи, който трябва да се събере, за да може да влезе въпросът на обсъждане в Народното събрание.

“Предлагаме срокът за събиране на подписи да се увеличи от три на пет месеца”, каза още Балабанов.

От ИТН настояват и за премахването на изискването подписката да се предоставя в електронен вид в ГРАО.

При приемането на програмата си за тази седмица депутатите решиха парламентът да обсъди в петък предложение за произвеждане на национален референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*