Резултатите от блок 9 се очакват до няколко седмици

Резултатите от проучвателните сондажи за природен газ в открито море на  Кипър се очакват в следващите седмици, каза вчера министърът на енергетиката Георгиос Лакотрипис.

Говорейки в парламента, министърът заяви, че сондажите на залежи в областта Oнасагорас – в Блок 9 – вървят добре и скоро ще има по-ясна картина по отношение на потенциалните резерви.

Концесията се държи от италиански и корейски консорциум ENI-KOGAS, който държи и правата за блокове 2 и 3.

Лакотрипис каза, че приоритет за правителството е да продава природен газ, докато опцията за втечнен природен газ (LNG) все още се разглежда.

Министърът заяви още, че газопровод до Турция няма в плановете.

“Опцията не е на масата”, каза той, добавяйки, че се проучва възможността за изграждане на газопровод до Гърция, които може да бъде финансиран от ЕС.

Американската компания Noble Energy, която е открила природен газ в Блок 12 в териториалните води на Кипър, каза във вторник, че е склонна да подкрепи изграждането на регионални тръбопроводи, тъй като предпочита директни продажби за своите находки, вариантът за втечнен природен газ (LNG), засега не стои на дневен ред.

Въпреки че всички алтернативи са все още на масата, Джон Томич, генерален мениджър на Noble Energy (Кипър) каза, че възможността за изграждане на газопровод е “най-убедителна.”

По отношение на ситуацията на ресурсите на Кипър и най-добрият начин за тяхното разпределяне министърът каза, че това ще стане ясно в следващите и две три месеца.

Той заяви още, че има голямо търсене на природен газ в района, факт, който също трябва да се разглежда от геополитическа гледна точка.

“Всички варианти са анализирани в детайли”, каза той. Както по отношение на необходимата инфраструктура за регионални продажби, сгъстен газ, завод на сушата и плаващи платформи.

Стратегическа цел на Кипър е да се превърне в енергиен център и това  постепенно напредва с фирми, които развиват дейността си на острова.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*