Резолюция на ЕП относно безследно изчезналите лица в Кипър 

Европейският парламент прие днес резолюция, призоваваща турските власти да прекратят премахването на останки от масови гробове, открити в окупираните от тях територии на Кипър.

В резолюцията се призовава Анкара да компенсира семействата на изчезналите лица.

Парламентът осъди преместването, което е извършено в село Орнити – където бяха унищожени четири гроба, два от които масови.

Данните сочат, че тези гробове са били преди това разкопани и останките на 71 изчезнали цивилни са били отстранени умишлено.

Депутатите от Европарламента описаха този акт като “голямо неуважение към изчезналите лица и грубо нарушение на правата на техните семейства, най-накрая да знаят какви са реалните условия на смъртта на техните близки”.
Евродепутатите също призоваха за незабавна и пълна проверка на съдбата на изчезналите лица и призоваха турското правителство “незабавно да преустанови премахването на останките от масовите гробове и да се съобрази с международното право, международното хуманитарно право и с решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)”, както и да изпълни изцяло задължението си след решението на ЕСПЧ, за компенсиране на семействата на изчезналите лица.

Резолюцията беше приета с 543 гласа, срещу 43 против и 62 въздържали се.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*