Резолюцията за Кипър на UNFICYP ще се гласува днес най-вероятно

Консултациите в Съвета за сигурност по отношение на съдържанието на проекта за резолюция за подновяване на мандата на мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP) са били приключени и както изглежда, е постигнато споразумение.

Окончателният проект е бил разпространен вчера, 28 януари, в рамките на така наречената “процедура на мълчаливо съгласие” и ако няма някакви възражения, тя ще бъде подложена на гласуване най-вероятно днес.

Надеждни дипломатически източници са заявили пред CNA, че значителни подобрения са направени в сравнение с британския проект, по въпроси, свързани с изчезналите лица и дейностите в буферната зона.

Турските дипломатически усилия да бъде включено изричното подчертаване на така наречената “изолацията” на кипърските турци са били предотвратени.

В проекта се казва, че Съветът за сигурност призовава за спешно възобновяване на съществените преговори за постигане на споразумение по ключовите въпроси.

След интензивните дипломатически усилия на кипърското постоянно представителство, подкрепено от съюзниците на Кипър в Съвета за сигурност, проектодоклада включва точка, според която Съветът за сигурност отбелязва важността на създаването на конструктивна среда.

Дипломатически източници са описали окончателния проект като “задоволителен”, предвид негативните аспекти в доклада на генералния секретар, силната британска опозиция на предложенията за промени и неблагоприятната позиция на Съединените щати.

Представителството на Великобритания изпрати във вторник окончателния проект на петнадесет членове на Съвета за сигурност, в рамките на  “процедура на мълчаливо съгласие”. Трима до четирима членове са “нарушили мълчанието” и в сряда сутринта е бил изпратен нов проект с някои изменения и бележка, че няма да бъдат приети повече промени и ако някои от членовете не са съгласни, те винаги биха могли да гласуват против резолюцията.

Правителството на Кипър бе много разочаровано от съдържанието на неотдавнашния доклад на генералния секретар на ООН за дейността на Организацията на обединените нации в Кипър, обхващащ периода от 21 юни 2014 до 15 декември 2014 г. и изпрати писмени и устни становища на най-високо ниво.

Правителството заяви, че докладът не прави ясна препратка към продължаващите нарушения на суверенните права на Република Кипър, която е била разделена от 1974 г. насам, когато Турция нахлу и окупира една трета от острова.

Кипърският президент Анастасиадис прекрати участието си в ръководените от ООН мирни преговори след навигационен телекс, или NAVTEX, издаден от Турция през октомври миналата година, като турският сеизмичен изследователски кораб “Барбарос” наруши изключителната икономическа зона на Републиката.

Многократните призиви за оттеглянето на “Барбарос” бяха пренебрегнати от Анкара, която наскоро обяви удължаването на NAVTEX`s до 6 април 2015.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*