Разпадане на Еврозоната?

Гръцки анализатори предупреждават, че ако не се промени икономическата политика в ЕС, скоро може да се очаква разпадане на евросъюза.

Доказателство за това е правителствена криза във Франция, в която бързо се развива ултрадясното движение на Национален фронт, движение, което обединява противници на масовата емиграция, настояващо за излизане на страната от еврозоната.

Франция обаче не единствената страна на крачка от излизане от нея. В това число са истрани като Италия, Испания, Португалия и Ирландия.

Не трябва да се подценява огромните банковите проблеми в еврозоната, които биха могли да излязат извън контрол във всеки един момент. Особено внимание следва да се обърне на необслужвани заеми в страни със слаби икономики. Техният обем, според анализаторите е по-голям от този, който декларира ЕЦБ.

Пример за това е неотдавнашния доклад  относно кипърските необслужвани заеми, които продължават да растат, а това е достатъчно, за да се разбере мащаба на проблема. В подобно положение, предупреждават авторите, много скоро същото ще последва и в други страни от ЕС. Необслужваните кредити в кипърските банки са около 50%, което означава, че всеки втори или трети кредит не се плаща и голяма е вероятността скоро кипърските банки да обяват несъстоятелност.

Друг рисков фактор за разпадането на еврозоната са лихвените проценти по кредитите. Поради нарастването им в южните страни от ЕС, реалната цена на кредитирането на бизнеса се е увеличило драстично. Това е индикация, че политиката на ЕЦБ е насочена единствено към поддържане на държавите и банките.

В допълнение към изключително високите лихвени проценти, малки и средни предприятия имат затруднения за получаване на заеми. Особено в Испания и Италия, където през първата половина на 2014 г., 20% от исканията за кредит са отхвърлени. Страни, където малкия и среден бизнес поддържат 80% заетост и осигуряват 70% от БВП.

В същия момент в Германия например, за предприемачите е предвиден лесен достъп до кредити, както и много по-нисък лихвен процент, което е абсолютно противоположната ситуация.

В резултат на това, гръцките анализаторите казват, че неравенство в ЕС продължава да расте, тъй като има условия на нелоялна конкуренция от страна на германски компании, които имат по-благоприятни условия за развитие, отколкото техните конкуренти в други страни.

Източник: analyst.gr

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*