Разискванията по резолюцията за UNFICYP в ход

Обсъжданията по проекта за решение относно подновяването на мандата на на мироопазващата мисия на ООН в Кипър, UNFICYP, което да бъде прието от Съвета за сигурност в сряда, продължават. Някои малки промени по второстепенни въпроси могат да бъдат направени, но остава да се види дали ще има и съществени промени в текстовете, което ще зависи от брифинга на Ейде с членовете на Съвета днес.

Специалният съветник на генералния секретар на ООН за Кипър ще информира днес Съвета за сигурност на ООН за развитието в ръководените от ООН усилия, насочени към решаване на кипърския проблем.

Според медийни източници, този път брифингът на Ейде ще бъде “по-обективен” и той ще получи запитвания от няколко членове на Съвета за сигурност.

Според Кипърската  новинарска агенция (CNA), източник от ООН е потвърдил, че специален съветник на Генералния секретар на ООН се е срещнал в Давос, в кулоарите на годишната среща на Световния икономически форум, с президента на Кипър Никос Анастасиадис, без обаче да дава повече подробности ,

Междувременно Представителството на Кипър в ООН продължава контактите си в седалището на ООН, преди брифинга на Ейде, като Андреас Мавроянис,  преговарящият от страна на кипърските гърци в ООН в преговорите за Кипър, е осъществил контакти в Ню Йорк с представители на постоянните членове на Съвета за сигурност, както и с представители на повечето от непостоянните членове.

Той също така се е срещнал с високопоставени служители на секретариата на ООН, както и с водещи членове на кипърските организации в САЩ.

Според източници, по време на срещите си Мавроянис е обяснил причините за застоя в преговорите и е отбелязал необходимостта те да бъдат включени в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за продължаване на мандата на UNFICYP, тъй като това не се случи при последния доклад на Генералният секретар за действията на ООН в Кипър. Той е обърнал внимание и на други точки, включени в доклада, които не отговарят на реалността.

Президентът Анастасиадис прекъсна участието си в ръководените от ООН мирни преговори след навигационния телекс, или NAVTEX, издаден от Турция през октомври миналата година, когато турският кораб за сеизмични изследвания  “Барбарос” наруши изключителната икономическа зона на Републиката.

Многократните призиви за оттеглянето на “Барбарос” бяха пренебрегнати от Анкара, която наскоро обяви разширяване на NAVTEX до 6 април, 2015.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*