Разговор Анастасиадис – Самарас по повод “турските провокации” в Изключителната икономическа зона

Това информира Константинос Kутрас, говорител на Министерството на външните работи на Гърция. Президентът Никос Aнастасиадис и гръцкият премиер Андонис Самарас са обсъдили координацията на действията, като реакция на турските провокации в изключителна икономическа зона на Кипър (ИИЗ).

Според писмено изявление на говорителя на правителството Никос Христодулидис, в светлината на развитието на събитията в региона, както по повод на изявления на Министерството на външните работи на Турция с оглед на дейностите, които се провеждат в рамките на изключителната икономическа зона на Република Кипър, президентът Анастасиадис е имал рано сутринта днес телефонен разговор с гръцкия премиер.

Двамата са обсъдили по-нататъшни стъпки и мерки, в сътрудничеството между двете правителства, каза Христодулидис, (CNA)

Според предишни доклади Атина е издала строго предупреждение към Анкара, казвайки: “Или спазване на международното право по отношение на правата на Кипър над газа и проучването на нефтените находища в рамките на своите териториални води и континенталния шелф, или понасяне на последиците за членството си в ЕС”.

Константинос Kутрас, говорител на Министерството на външните работи на Гърция заяви, че Турция трябва да уважава суверенните права, че Република Кипър притежава контрола в континенталния шелф като страна-член на ООН и на Европейския съюз.

“Кипър не може да толерира каквито и да било по-нататъшни нарушения на международното право”, предупреди г-н Kутрас, добавяйки, че “поведението на Турция ще реши нейното европейско бъдеще, а също и процеса на преговорите по кипърския въпрос.”

Вчера, турското външно министерство призова международната общност “да предприеме действия за предотвратяване на провокативни и едностранни стъпки, предприети от кипърската гръцка страна”.

Никос Христодулидис, говорителят на кипърското правителство заяви, че спънките за провеждане на  проучване в рамките на изключителната икономическа зона на републиката по никакъв начин не помагат на нормалното продължаване на текущите преговори за мирно решение на 40-годишното разделение и окупация на острова.

CNA

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*