Радослав Георгиев: Да се събуждаш всяка сутрин в Родопите, е вълшебство

 

Стотици го познават като директора на Българското училище „Д-р П.Берон“ в Ларнака и ръководител и хореограф на ТФ „Канатица“.

В края на месец май м.г. след 16 години пребиваване в Кипър, изненадващо за всички ни обяви, че напуска острова и се прибира в Родината. Прибира се не в родното Попово, а отива в Родопите, където той и семейството му притежават къща в живописното село Бостина.

„Новото начало в България не ме плашеше, тръгнах с желание и планове. Живея в най-прекрасното село в Родопите, работя в Смолян в едно средно училище като преподавател по бълг.език и литература и като възпитател в една професионална гимназия на постоянен трудов договор.

Връщането за всеки българин от чужбина е различно. Едни се сблъскват с културни различия, други с нова професия и среда. При мен нямаше такива „сътресения“. Работя по специалността си и това, което обичам. Кипър ми даде много, липсва ми ансамбъла, приятелите, които още са там…

Истината е, че животът в Кипър и България се движи на различни скорости. Тази динамика в Кипър започна с годините да ни натежава, имахме нужда от промяна. Но важното е, че това, което създадохме там, продължава и работи успешно и сега.

И ако се питате дали децата в Кипър и България са различни, веднага ще ви успокоя. Чудесни са, и като възпитание, и като поведение. Правейки сравнение в начина на преподаване в България и Кипър, искам да успокоя родителите, че децата ни в Кипър не са на по-ниско ниво от тези в България. И тук са будни и любознателни, и тук телефоните и социалните мрежи са особено актуални. Но правилото при нас е да се събират в кутия преди час и след това децата да си ги вземат, за да не пречат на концентрацията им в час.

Питат ме дали и тук ще се занимавам с танци. Ще видим с времето, фолклора е нещо, което всеки носи в себе си. Живея в област със силни, вековни традиции и с още по-силни и прекрасни хора, готови да помогнат в нужда. И докато някои се оплакват от манталитета в България, аз си давам сметка, че съм късметлия. Живеем в най-хубавото село с най-добрите хора. Бостина е родното място на гайдаря Петър Янев. Запознах се с майка му, прекрасна певица, силна жена с невероятно чувство за хумор. Общуването с нея се оказа истинско удоволствие.

Опитвам се да стана истински селянин, това лято садих краставици, домати, картофи и всичко, което вирее в този край. Есента, като всички и ние правихме лютеница и туршия, сладка и компоти. Всичко – екологично чисто и много вкусно. Научихме се да си правим кисело мляко и сирене от домашно мляко и ви уверявам, че отдавна сте забравили вкуса на тези неща. Това е, живот на друга скорост, с друго качество и наслада. Родопите са фантастично място, истинска магия. Прекрасно през всички сезони.

Кипър си остава любимо място, пъстро, любопитно, многолюдно и многообразно. Няма как да забравя десетките български успешни прояви и събития през годините, съботния пазар в Ларнака, където се срещахме на приказка с приятели и сънародници, морето, хората…

Бъдете здрави и се гордейте, че сте българи, където и да сте по света!“

Ева Иванова

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*