Пътна полиция се насочва към училищата

Училищни автобуси и ученици шофьори са под зоркото наблюдение на пътна полиция в рамките на поредната национална кампания за безопасност по пътищата в образователните институти в целия Кипър.

Засилените мерки – започнали в началото на месеца – предвиждат провеждане на случайни проверки в училищата от полицаи и по-специално на учениците, които ходят на училище с коли. Освен повишаване на осведомеността относно безопасността по пътищата, полицейските служители ще провеждат проверки на учениците автомобилисти дали имат необходимата книжка, застраховка и пътен данък, както и минат технически преглед на превозните им средства – които в повечето случаи са мотоциклети и мотопеди – както и проверки дали превозните средства не са с незаконно увеличена мощност.

Разбира се тези мерки не са насочени само към младите шофьори.

Инспекциите ще се провеждат и на училищните автобуси и техните водачи, за да се види дали те притежават необходимите лицензии и разрешения. В автобусите ще се проверява и дали се спазват предписанията за седящи места.

По данни на Министерството на правосъдието, Кипър е с една от най-високите статистики за смъртност в ЕС, когато става въпрос за броя на фаталните пътни инциденти с млади хора.

Според Световната здравна организация (СЗО), пътните произшествия ще станат третата най-голяма причина за смърт до 2020 г. и правителството е решено драстично да ги намали чрез приемане на европейската цел за 50-процентово намаляване на жертвите до 2020 година.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*