Първо заседание на президента Анастасиадис със специалния съветник от ООН за решаване на кипърския проблем

В петък в президентския дворец се проведе първата среща на кипърския президент с Еспен Барт Ейде, новият специален съветник на генералния секретар на ООН за Кипър.

Говорейки пред репортери след срещата, президентът каза, че срещата “е първа, но проведена в атмосфера на откровеност и е изключително полезна.

Запитан дали е получил някакво специално съобщение от името на генералния секретар на ООН, председателя Анастасиадис каза “Да, предаде ми специалния интерес на ГС, който смята, че решаването на кипърския проблем е от стратегическо значение за ООН.“

От своя страна г-н Ейд заяви пред медиите, че за него е чест да участва в решаването на кипърския проблем и приема това като мисия, възложена му от ГС на ООН.

„Само преди 24 часа се срещнах с ГС на ООН в Ню Йорк преди да дойда в Кипър. И първата ми среща тук бе с г-н Анастасиади, а след това ще се срещна с г-н Ероглу“, каза той. „Надявам се да установим тесни работни отношения и с двете страни, за да придвижим преговорите напред. Трябва да надграждаме върху това, което е постигнато в съвместната декларация от 11 февруари“, каза той.

Запитан от медиите, дали ще се върне през октомври, г-н Айдън заяви, че може да се върне скоро, добавяйки, че седалище му е в  Женева, и така може да реагира бързо по отношение на преговорите за решаване на кипърския проблем. Отбеляза, че има отличен заместник в лицето на Лиса Бутенхайм, която е ръководител на UNFICYP.

В заключение, г-н Айдън увери, че ще направи всичко по силите си за решаване на проблема и обединението.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*