Първи случай на маймунска шарка в Кипър

Monkey pox vesicles in a hand

Първият случай на маймунска шарка беше открит в Кипър на 2 август. Това съобщиха от здравното министерство. Заразен е 40-годишен мъж, който наскоро се е върнал от пътуване. На мъжа са направени изследвания, които са установили наличие на заболяването. В момента той е в изолация в болница в Никозия.

Човек с висока температура, главоболие, болки в мускулите и гърба, подути лимфни възли, втрисане, недохранване ще се счита за потенциално заразен с маймунска шарка и трябва да си направи PCR тест. Друг важен признак на заболяването е обрив, който се появява 1-5 дни след началото на основните симптоми.

Пациентите със съмнение за маймунска шарка трябва да бъдат прегледани от личен лекар. Ако фактът на инфекцията бъде потвърден, пациентът ще бъде изпратен в спешното отделение на най-близката обществена болница, откъдето след това ще бъде пренасочен към болницата в Никозия за допълнителни тестове и диагностика.

Пациентите с отрицателен PCR тест ще бъдат изписвани незабавно. При положителен резултат ще е необходимо или да се самоизолирате у дома, или да останете в болница за лечение, ако прецените, че е необходимо. Хората, които не могат да бъдат изолирани у дома, ще бъдат поставени под държавна карантина.

Освен това първите пациенти с маймунска шарка ще трябва да останат известно време в болницата, за да могат лекарите да следят състоянието им. Хората в риск (включително тези с ХИВ и други сериозни заболявания, които засягат имунната система) трябва да бъдат внимателно наблюдавани и може да получават антивирусни лекарства. Членовете на домакинството, живеещи под един покрив с носителите на вируса, трябва да имат собствени прибори и други домакински предмети, които не се използват от заразените. Носителите на вируса също ще трябва да избягват контакт с домашни любимци, особено гризачи, за да предотвратят разпространението на болестта.

Основният критерий за оздравяване е липсата на обрив.

Всички изолирани пациенти, независимо от мястото на карантина, ще получават редовни консултации с лекар лично или по телефона. Ще им бъдат разрешени кратки пътувания извън дома, при условие че заразените покриват кожни обриви и носят маска. Самоизолацията продължава до изчезване на обрива (обикновено изчезва след 2-3 седмици). Това е основният показател, че човекът вече не е заразен. Личен лекар ще трябва да потвърди липсата на обрив.

Лицата, които са били в близък контакт с носители на вируса, засега няма да бъдат задължени да се самоизолират. За тях е предвидено ежедневно проследяване на състоянието по телефона. В края на август ще бъде налична ваксина за тази категория. Ваксинацията може да се направи до четири дни след първия контакт с болния. В същото време е вероятно този срок да бъде удължен до 14 дни. Приоритетно ще могат да се ваксинират хора, които са били в контакт със заразен, но нямат симптоми, както и здравни работници, които са били в контакт с болен.

Очакваше се правителството да получи около 1400 дози ваксина срещу маймунска шарка по-рано тази седмица. Но говорителят на Министерството на здравеопазването Константинос Атанасиу в интервю за Кипърската новинарска агенция каза, че в крайна сметка е даден приоритет на страните с голям брой случаи на инфекция. Източник от Министерството на здравеопазването каза пред медиите, че не се очаква масова ваксинация, тъй като вирусът не се предава от човек на човек.

Болницата в Никозия разполага с 10 легла за пациенти с маймунска шарка.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*