Пълна военна служба за наборниците с един родител чужденец

Наборниците, на които един от родителите не е кипърски гражданин, сега ще трябва да служат целия период от две години в Националната гвардия, след промяна в законодателството, която се очаква да мине на заседанието на парламента днес.

Законът се отнася за лица, на които един от родителите е от кипърски произход, но не е регистриран като граждани на Република Кипър. Той също така премахва намалената на 6 месеца служба за хората родени между 16 август 1960 и 11 Юни 1999, с кипърска майка (която е била гражданин на Република Кипър, когато те са били родени) и не-кипърски баща.

Сега те ще трябва да служат същия период като лицата с двама кипърски родители. Това ще важи за мъжете, призовани в армията след приемането на закона и влизането му в сила.

Отделна част на същия закон определя бонусите, които Националната гвардия ще дава за войници, които служат далеч от родното си място, за разлика от много хора, които правят “договорености” да бъдат прехвърлени в поделения по-близо до домовете им.

Ще се дава допълнителен отпуск по преценка на командващият офицер, че това няма да попречи на безпроблемната работа на поделението.

Министерство на отбраната предвижда и текстове, според които ще има възнаграждения за знанията и уменията на национални гвардейци, които участват в международни състезания, под формата на 20 допълнителни дни отпуск.

Също така тези, които пътуват за Гърция, за да кандидатстват в местните университети, вече ще могат да получат 15 дни специален отпуск, за да се подготвят за изпити.

По-спорната част от законопроекта се отнася до трансферите и разпределенията на наборници, които вече ще се решават от командващия Националната гвардия въз основа на преценката му за нуждите и оперативните възможности. Това се прави с цел да се избегнат договорки “под масата” за това, къде да бъдат разпределяни наборниците.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*