Пропускателния пункт в Дериня ще бъде отворен съвсем скоро

Постигнато е споразумение, което ще проправи пътя за откриването на контролно-пропускателния пункт в Дериня, съобщава Cyprus News Agency.

И двете страни са имали противоречия. Кипърската гръцка страна е искала да се използва съществуващия път до Вароша, но турската страна е възразила заради проблеми със сигурността, и е поискала нов път, далеч от турския военен гарнизон. По време на срещата в сряда на техническата комисия за отваряне на контролно-пропускателния пункт, сделката е сключена с приемане на предложението на гръцката страна – да се използва съществуващия път и се предложи позицията на турската армия в района да бъде преместена по-далеч. От Техническата комисия за отваряне на контролно-пропускателния пункт с ръководител Сотос Зачеос потвърдиха новината. След постигнатото споразумение ще започне работа по разширяване на пътя.

От ООН вече са информирали и двете страни, че са направени проучвания на земята в района за мини. Пропускателния пункт може да бъде отворен до няколко месеца ако всичко върви според графиците.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*