„Продължаваме промяната – Демократична България“ призовава Борислав Сарафов, изпълняващ длъжността главен прокурор, да подаде незабавно оставка

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) призовава Борислав Сарафов, изпълняващ длъжността главен прокурор, да подаде незабавно оставка. Това се посочва в позиция на коалицията, изпратена до медиите.

„В противен случай, министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избор на Сарафов за временен главен прокурор“, допълват от ПП-ДБ.

Повод за позицията е днешното решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор беше избран Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС. Вчера президентът Румен Радев подписа указ, с който освободи досегашния главен прокурор Иван Гешев от длъжност.

„България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа. Няма спор, че г-н Гешев не притежаваше високите морални и професионални качества, за да заема длъжността главен прокурор. Затова и неговото отстраняване бе отдавна необходимо. Но изборът на негов заместник, вместо да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и честност на процедурата, стана отново при порочна прибързаност и тайнственост“, пише в позицията на ПП-ДБ.

От формацията допълват, че скандалите, разразили се в системата на прокуратурата през последния месец, изискват от ВСС внимателно обсъждане на въпроса как следва да бъде проведена процедурата по определяне на и.д. главен прокурор и кое лице е действително най-подходящата кандидатура, която да изведе тази институция от професионалния колапс и липса на обществено доверие, в който се намира.

„Противно на необходимостта от внимателен подход и максимална публичност, прокурорската колегия на ВСС днес взе решение в нарушение на процедурните правила и в нарушение на моралната отговорност, която носи пред българските граждани. Процедурата бе проведена от прокурорската колегия на ВСС, въпреки че съобразно Конституцията на България, изборът на Главен прокурор се извършва от Пленума на ВСС“, допълват от ПП-ДБ. Според коалицията този избор води до огромна концентрация на правомощия в едно-единствено лице, тъй като Сарафов възнамерява да остане директор на Национална следствена служба.

„Борислав Сарафов, в качеството си на заместник главен прокурор, бе част от екипа на Иван Гешев, който години държеше множество знакови дела „на трупчета“. Същият бе и главен участник в разразилия се конфликт между институциите, имащи отношение към разследването и разкриването на престъпления в Р. България – Прокуратурата и Националната следствена служба. Считаме за недопустимо лице, срещу което има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява, макар и временно, функциите на Главен прокурор. Г-н Сарафов не отговаря на изискванията за заемане на новата си длъжност, съгласно чл. 170, ал. 4 и 5 от Закона за съдебната власт – изявена независимост, воля за налагане на законността, принос за утвърждаване на правовата държава и др“, допълват от ПП-ДБ.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*