Президентът отпътува за Ню Йорк

 

 След като се справи с надвисналата стачка на държавните служители, заплашваща страната с политическа криза, вчера президентът замина за Ню Йорк, за да присъства на 69-тото Общо събрание на ООН.

Всички медии днес отделиха достатъчно внимание на неговата програма.

В нея е предвидена кратка спирка в Лондон. Придружен от Първата дама Андри Анастасиадис, днес в Лондон ще се срещне с кипърската общност, на която ще бъде обявен за покровител на общността в британската столица.

В неделя президентът и неговата делегация ще отпътуват за Ню Йорк, където ще вземат участие в поредица от срещи с държавни глави и правителствени ръководители и други висши длъжностни лица от няколко държави.

Президентът ще бъде придружаван в ООН от външния министър Йоанис Касулидис, говорителят на правителството Никос Христодулидис, постоянния представител на Кипър в ООН Никос Емилиу, кипърският посланик във Вашингтон и други официални лица

Първата среща от дневния ред е с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Ню Йорк в неделя следобед.

На 22 септември той ще присъства на работна закуска с представители на Американския еврейски комитет и по-късно ще се срещне с гръцкия външен министър Евангелос Венизелос.

След това президентът ще присъства на работен обяд с постоянните представители на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

В понеделник следобед, Анастасиадис ще се срещне с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун, след което ще открие фотоизложба, организирана съвместно от генерални консули на Израел и Кипър, и Артър Шнайер, озаглавена “Еврейски бежанци в Кипър по маршрута за Израел “.

На 23 септември ще проведе отделни срещи с ливанския премиер Тамам Салам и египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси, след което той ще се срещне с членове на Световната еврейски конгрес. Във вечерта, той ще присъства на прием, даден от президента на САЩ Барак Обама.

На следващия ден предстои да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров.

Предстоят участие в Общото събрание на ООН, както и да се срещне с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, среща с борда на Кипъро-Американската търговска камара и др.

Предстоят двустранни срещи на външния министър Йоанис Касулидис с колегите му от Иран, Грузия, Аржентина, Ангола, Лихтенщайн, Нова Зеландия, Ливан, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Индонезия, Малайзия, Кувейт и Сан Марино.

Кипърският външен министър ще се срещне с американския помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Виктория Нуланд и др.

Касулидис също ще участва в тристранна среща с колегите си от Гърция и Египет, за да проучи начините за укрепване на връзките между трите страни и да се обменят мнения по регионални въпроси от взаимен интерес.

Президентът и неговата делегация ще отпътува от Ню Йорк за Кипър на 27 септември.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*