Президентът Никос Анастасиадис е в Мадрид

Президентът Никос Анастасиадис е в Мадрид за конгреса на Европейската народна партия, където той изнесе реч в четвъртък за ролята на Европа в регионални конфликти и да се опита да успокои страховете у дома, че германският канцлер Ангела Меркел ще оказва натиск върху Кипър да отстъпи по някои глави, които блокират присъединяването на Турция към ЕС.

Заместник-говорителят на правителството Викторас Пападопулос заяви, че на конгреса, който завършва в петък, президента ще проведе отделни срещи с държавните ръководители.
Основният акцент на конгреса е бежанската криза, пред която е изправена Европа, поради продължаващия конфликт в Близкия изток и как да се преодолеят предизвикателствата, създадени от бежанците, изливащи се в Западна Европа.
Андрос Киприану, ръководителят на АКЕЛ се срещна в Брюксел с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Те обсъдиха присъединяването на Турция към ЕС и Шулц сподели, че би било несправедливо в този момент за Кипър, да бъде подложен на натиск да приеме отварянето на глави, без другата страна да спази своите задължения.
Лидерите на ЕС миналата седмица обещаха ново разглеждане на присъединителните въпроси и преговори с Анкара, като предлагат облекчени условия за издаване на виза и финансова помощ в замяна на помощта на Турция в справянето с бежанската криза. Почти половин милион души са влезли в Европа тази година, най-вече преминават от Турция за Гърция. Самата Турция е предоставила убежище на около 2,2 милиона сирийски бежанци.

Предлага работа

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*