Президентът иска среща с Татар за подновяване на преговорите

Президентът Никос Христодулидес в писмо, адресирано до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, поиска да бъде организирана среща с лидера на кипърските турци, както и назначаването на специален представител, който да проучи перспективите за преговори, стана ясно в четвъртък.

Запитан за развитието след срещата във вторник между гръцкия външен министър Йоргос Герапетритис и неговия турски колега Хакан Фидан в Анкара, президентът каза, че доколкото е бил информиран, са създадени „перспективи за рестартиране на преговорите“.

Отбелязвайки, че срещата му на 22 септември с генералния секретар на ООН в Ню Йорк вече е била уредена, президентът каза, че в сряда е поискал от Гутериш писмено да „настоява тази среща да се случи с турския лидер Татар.

„Това е посланието, което предадохме и чрез нашия постоянен представител, както и на срещата, която наскоро проведох с помощник генералния секретар на ООН, и се надявам, че ще има отговор“, каза той.

Попитан дали писмото му до генералния секретар се фокусира само върху уреждането на среща, президентът отговори: „Бях фокусиран върху темата на срещата и разбира се върху това, че генералният секретар отговаря на призива на Съвета за сигурност за назначаване на специален представител, който ще проучи перспективите на преговорите.

На въпрос дали се очаква да пристигне представител на ООН преди заминаването му за Ню Йорк, президентът отговори отрицателно.

„Не очакваме посещение в Кипър от секретариата на ООН. Поддържаме връзка и със специалния представител на генералния секретар на ООН, Колин Стюарт по този въпрос, и с нашето постоянно представителство в Ню Йорк.“

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*