Президентът Анастасиадис- през новата 2015-та обявяваме война на корупцията и злоупотребите

След изпълнената със скандали 2014-та, президентът Анастасиадис е твърдо решен да обяви открита война на корупцията и злоупотребите с обществено положение през новата година

 

В изявлението си пред народа, в навечерието на новата 2015-та, той заяви, че няма да бъдат пощадени нито политиците нито ВИП личностите, злоупотребили с обществени средства или влияние.

„Очаквайте през 2015-та да навлезем в нова ера, ерата на възраждане на кипърската икономика и модернизацията на държавата, затягане на режима по отношение на корупцията и мерки срещу всеки, престъпил закона“, каза той в новогодишното си телевизионно обръщение.

„Който е откраднал или злоупотребил с обществени средства, ще бъде наказан, а където е възможно, ще компенсира нанесените щети или загуби“, заяви той, в очевиден намек за текущи разследвания за злоупотреби, които излязоха на бял свят в края на годината.

“Иска ми се да е ясно: времето на безнаказаност е към края си. Часът на нулева толерантност вече е започнал, правителство не трябва да пречи на разследванията и няма да покрие или прикрие никого“, обеща Анастасиадис.

Той каза, че въпреки, че 2015 няма да бъде лесна година за Кипър, правителството ще работи за по-добри дни за кипърците, пострадали от тежката икономическа криза.

Президентът заяви, че най-лошото е вече зад Кипър, след събитията през 2013 г., които доведоха финансовата система до ръба на срив, заличавайки милиарди от икономиката.

“Нашите хора бяха изправени пред огромно изпитание, но от него ще излезем по-силни и мъдри, защото имаме волята и силата за промени“, каза той.

Той отчете стабилизирането и укрепването на банковата система, повишаване на кредитния рейтинг на страната и отчитането на първата печалба в края на 2014-та.

“В същото време, ние не сме слепи за огромния проблем на безработицата и необходимостта от приток на чуждестранни инвестиции, което продължава да бъде от първостепенно значение,” каза президентът, като твърди, че неговата администрация работи активно за привличане на чужди инвестиции в страната.

През Новата година ще видите удвояване на усилията за модернизиране и реформиране на държавата“, каза той.

По кипърския въпрос, според него 2014-та е започнала добре със съвместната декларация от 11 февруари, подписана и приета от двете общности, която върна мирните преговори отново на дневен ред, но въпреки нея, ситуацията се влоши заради турските претенции и провокации в ИИЗ на Кипър.

Президентът подчерта, че природните ресурси и богатства на страната принадлежат на всички правни граждани на републиката, но добави, че е “очевидно”, че експлоатацията и управлението на това богатство трябва да бъде от компетентността на легитимно и международно признато правителство на острова.

Той заяви, че неговото правителство няма да се огъне пред изнудването на Турция и изрази готовност за възобновяване на преговорите, само при гарантиране суверенните права в републиката, без косвена заплаха от налагане на волята на силните.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*