Президентски избори: Никос Анастасиадис и Ставрос Малас на балотаж

Ден след президентските избори, срещите, договорките и преговорите вече започнаха и в двата лагера.

Все още не се знае как ще се разпределят гласовете от другите ПП, подкрепили изпадналите кандидати в битката за президентското кресло.

Президентът Никос Анастасиадис и независимият кандидат подкрепен от Акел – Ставрос Малас ще се явят на балотаж с незначителна разлика – около 20 хиляди гласа – 35% и 30%.

Разликата обаче във платформите им е значителна.

Анастасиадис призова хората да се отправят към избирателните секции отново защото „без положителен вот няма положителен резултат“.

Той подчерта, че вратата е отворена за преговори с всички.

Най-вълнуващия въпрос остава дали той ще се съюзи с крайно дясната Елам. В Кипър лидерът на Елам Христос Христоу събра 5,65 на сто от гласовете, след като за първи път през 2016 г. влезе в парламента с две места. Той получи повече подкрепа от лидера на Гражданския алианс Георгиос Лиликас.

От Елам ще изпратят въпросник на двамата кандидати и ще направят оценка на отговорите, преди да вземат решение – било то положително, отрицателно или ще оставят членовете на партията да гласуват свободно.

На пресконференцията Н.Анастасиадис подчерта, че за да се осъществи промяна, трябва да има подкрепа на мнозинството в парламента.

Всички партии – победители и губещи – казаха, че срещите ще започнат в понеделник на вътрешно ниво, преди да бъдат взети решенията, въпреки че е сигурно, че в момента се водят много преговори и пазарлъци.

Едек, Зелената партия и Движението за солидарност обещаха вярност към лидера на Дико Николас Пападопулос. В първите си изявления след резултата обаче лидерът на Движението за солидарност Елени Теохарус, попитана дали ще последва решението на Пападопулос за това как да се процедира, каза, че нейната партия е независима.

Тази неделя отново хиляди кипърци в Републиката и по света отново ще гласуват за нов президент.

В секциите по света, кипърци дадоха най-голяма подкрепа за Ставрос Малас. Най-голям процент от гласове за Малас е регистриран в България с 74,77%, докато най-големият процент на Анастасиадис в чужбина е регистриран в Катар – 43,37%.

Малас е бил предпочитан в европейските страни – Белгия, Великобритания, Гърция, Швеция, Холандия, Германия, Франция, България и Чехия.

Анастасия е първият в САЩ, Катар, ОАЕ, Бахрейн и Саудитска Арабия.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*