Президентски избори и национален референдум 2016

На 6 ноември 2016 г., съгласно решение на Народното събрание, ще се проведат избори за президент и вицепрезидент на Република България и национален референдум.

Право  за гласуване имат и българите в Кипър.

Съгласно последните промени в Избирателния закон, секции ще бъдат образувани в посолството в Никозия и в тези градове в Кипър, където са подадени в изискуемия срок – 11 октомври – поне 60 заявления за гласуване. Заявленията могат да бъдат подадени по пощата. Регистрация може да бъде направена и по електронен път на сайта на ЦИК www.cik.bg.

От нашата активност за предварителна регистрация зависи откриването на избирателни секции в Кипър

Право да гласуват на избори за президент и вицепрезидент на република и/или национален референдум имат български граждани, които са навършили 18 години към деня за гласуване включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода, като за националния референдум е необходимо избирателите да имат и постоянен адрес в Република България към 8 август 2016 г.

ЦИК е утвърдил образец на заявление за гласуване извън страната, с който допълваме като прикачен файл, настоящото съобщение. Можете да изтеглите заявлението. Разпечатани хартиени екземпляри от заявлението има и в приемната на консулската служба на посолството и в офиса на списание „BG Фактор”, където можете да ги попълните и да ги предадете обратно.

Писменото заявление следва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до посолството в Никозия.

В едно писмо може да има повече от едно заявление, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.

Изпратените чрез куриерска услуга заявления в писмо се считат за изпратени „по пощата чрез писмо”.

Изпратените по електронна поща сканирани заявления не се считат за изпратени „по пощата чрез писмо”.

В заявлението гласоподавателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или по лична карта, единния си граждански номер и постоянния си адрес в Република България. Избирателят вписва на кирилица или латиница избирателната секция в Кипър, където желае да гласува. В заявлението избирателят може да посочи електронен адрес или телефон за контакт, на който да бъде уведомен за резултата от проверката на данните в писмените заявления.

Попълнени заявления изпратете на адреса на посолството, Nicosia, 2406, Engomi, 13, Constantinou Paleologou str.

Срокът за подаване на заявленията за гласуване извън страната е до 11 октомври 2016 г. включително, като за заявленията, които се подават по електронен път, срокът е 24,00 ч. българско време.

Още веднъж напомняме, че регистрация може да бъде направена и по електронен път на сайта на ЦИК. В него към момента са дадени опции само за Никозия, Пафос и Лимасол. За да добавите други градове следва да изберете варианта „искам да добавя ново място” и да впишете името на съответния град. Искаме да напомним, че в Ларнака, Полис Хрисохус и Паралимни винаги е имало висока активност при досега провелите се гласувания през последните години.

В деня за гласуване също можете да бъдете вписан в списъка на гласоподавателите и да упражните правото си на вот като представите документ за самоличност.

Денят за гласуване ще започне в 07.00ч. местно време и ще приключи в 20.00ч. местно време.

Документите, с които гласоподавателите удостоверяват самоличността си са паспорт и лична карта или военна карта / за военнослужещи /.

Могат да бъдат допуснати до урните гласоподаватели с изтекъл срок за валидност на документа за самоличност, но само след като са получили удостоверение от посолството, че са подали заявление за издаване на нов документ за самоличност.

Заявленията могат да бъдат изтеглени от сайта на МВнР от следния линк: http://www.mfa.bg/bg/events/167/46/4997/index.html

??

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*