Предстоящо поскъпване на водата

Очаква се цената на водата да се покачи като част от задължението на държавата по силата на ЕС да въведе зелени данъчни реформи, стана ясно в понеделник.

Целта е да се промени данъчното облагане на водата по начин, който подтиква бизнеса и потребителите да се държат по природосъобразни начини. Реформите, които също трябва да обхванат управлението на горивата и отпадъците, включват преразглеждане на минималните ставки и преосмисляне на освобождаването от данъци за определени сектори.

В първия етап се очаква поскъпване на питейната вода и водата за напояване на зелени площи, съобщи Philenews.

splash water

Съобщава се, че финансовото министерство е получило проучване от експерти, което включва специфични за всяка страна препоръки от Европейската комисия за 2020 г. за увеличаване на данъчното облагане на водата.

Препоръките на проучването биха довели до увеличение с 0,01 евро/кубичен метър в цената на питейната вода; между 0,02 до 0,23 евро за напояване на зелени площи (пътни острови, футболни игрища, хотелски градини, голф съоръжения и др.) и увеличение от 0,02 евро за земеделие.

Въпреки препоръката на проучването за увеличаване на цената на селскостопанската вода, използвана за напояване на култури и за добитък, държавата не желае да се движи в тази посока в момента.

Министерството на земеделието е предпазливо относно увеличенията на цените, предложени за водата, използвана в земеделието и очаква силна опозиция от този сектор.

Компаниите за бутилирана вода също са изправени пред увеличение на таксите от 67 процента върху цената на водата, извлечена от техните собствени кладенци, което Асоциацията на Кипър за водите смята за прекомерно.

По-конкретно, доставката на вода за цистерни, прекупвачи и бутилиращи предприятия ще има увеличение на таксата от 0,12 евро на 0,20 евро на кубичен метър.

Асоциацията на хотелиерите в Кипър също не беше доволна от данъка. Сдружението се надява да получи държавна компенсация за бъдещи разходи, за да не оскъпява услугите си за клиентите.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*