Предстоящи празници

26 февруари Сирни Заговезни,

27 февруари – Катара дефтера (Чист понеделник)

domashna-banica-nojcheСирни заговезни или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди ВЕЛИКДЕН.
На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.
На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни – последната неделя преди Великия пост, т. нар. Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.
В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения.
В някои български селища на този ден казват: „простено – прости!”, т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости”.

Тази година Катара дефтера се пада на 27 февруари

koulouma_h_645_450На втория ден от Сирни Заговезни в Кипър и Гърция се празнува Чистия Понеделник или Катара Дефтера, което отбелязва и края на Карнавала. На този ден се смята, че хората са пречистени физически и духовно. Това е ден за пост и почивка за християните. Постът трае 50 дни.

В този празничен ден е обичайно да се яде лагана (безквасен хляб, само в този ден), консервирана или прясна риба и други постни храни, предимно зеленчуци, като боб и различни зелени ядивни треви. Също така е обичайно да се пускат хвърчила.

В този ден в Кипър и Гърция хиляди хора излизат сред природата с кошници безмесна храна и се отдават на забавления и танци. Поверието казва, че в този ден трябва да си седнал на зелена трева, да си хапнал свежа храна, за да възстановиш връзката си с Майката Природа.

От отдела за управление на горите призовават обществеността да пазят околната среда. Да не се късат и унищожават диви цветя и растения, защото голяма част от тях са защитени видове.

Препоръчват хората да съберат отпадъци, торбички, пластмасови опаковки и да ги поставят в обозначените за целта кофи или контейнери в парковете или да ги вземат със себе си.

CACHE_846X3000_ANALOG_MEDIUM_45574_4110515Тези, които изберат за пикник равнината или в близост до летището в Ларнака или Пафос трябва да бъдат внимателни при пускането на хвърчила.

Отделът за гражданското въздухоплаване призовават гражданите да не пускат толкова популярните хвърчила в понеделник – 27 февруари в районите около летищата в Ларнака и Пафос.

В изявлението си, те пишат, че хвърчилата могат да застрашат полетите и да донесат доста неприятности за пилотите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*