Предсрочни парламентарни избори 2014

Партийни движения отново се записват за наблюдатели на изборите

Не за първи път партиите се опитват да контролират сами себе си чрез така наречените наблюдатели. На европейските избори техният брой удари своеобразен рекорд – над 60 000 души

Започна ново наддаване за наблюдатели на изборите. Наред с традиционните неправителствени организации, за надзорници на вота отново се записват и близки до политическите партии сдружения, съобщава Нова ТВ.

Не за първи път партиите се опитват да контролират сами себе си чрез така наречените наблюдатели. На европейските избори техният брой удари своеобразен рекорд – над 60 000 души. Това на практика означава, че тогава на всеки 40 гласоподаватели се е падал по един надзорник. Очевидно същото се очертава и сега.

Няколко близки до партиите сдружения отново пожелаха да наблюдават вота. Но този път Централната избирателна комисия реши да ги пореже, защото по идея наблюдателят трябва да е независим и безпристрастен. Дотук е отказано на близката до ДПС фондация “Младежка толерантност”, както и на сдруженията “България без цензура” и План БГ на Николай Бареков.

Настана игра на котка и мишка – “България без цензура” се оплака в съда. Той върна случая на ЦИК за ново разглеждане. Комисията отново отказа регистрация. Движението ще обжалва пак.

“Младежка толерантност” също обжалва, но оттам избраха анонимността – първо вдигнали официалния си телефон и обещали коментар, после обяснили на екипа на телевизията, че бърка номера, а накрая спрели да отговарят на обажданията.

Наблюдателите имат право на достъп до целия изборен процес. Затова съмнението открай време е, че тайната им функция е да контролират партийния вот.

Регистрацията им ще продължи до деня преди парламентарния вот.

 

Източник: NovaNews.bg    

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*