Правителството иска да рационализира заплатите на депутатите и държавните служители

Правителството иска да рационализира заплатите на депутатите и назначените държавни служители, като отражение на техния статут, като така ще се поправят някои нарушения.

Според доклада, сегашната система в заплащането е създала изкривявания и неправди, например някои длъжностни лица, назначени от президента получават като възнаграждение повече, отколкото него. В други случаи служители със същата длъжност, получават друго запращане.

Правителството иска да запише заплатите на всички длъжностни лица, за да ги класира в съответствие с йерархични критерии и да се осигури по-разумна и централизирана схема на заплащане.

Законът забранява депутати да гласуват за увеличаване на собствената си заплата, затова вотът сега би означавало, че промяната ще засегне следващия парламент.

Парламентарните избори ще се проведат през май следващата година, но от този ход ще се възползват много от сегашните депутати, които е вероятно да бъдат преизбирани. Депутатите в момента печелят около € 4000 на месец. По този начин правителството се опитва да се справи с различията и липсата на хомогенност в заплащането на държавните служители.
Като илюстрация, са представени  месечните възнаграждения на президента (€6007), в сравнение с тези на други длъжностни лица, включително съдии от Върховния съд (€6827) и на главния прокурор (€6526). Освен това, са представени и коренно различни заплати при на пръв поглед, съизмерими титли, като комисарят на службата за вътрешен одит, който получава годишно € 53 060, и на комисаря по контрола на държавните помощи, които получава € 61 083 годишно.

Работата ще е много сложна и предвид безбройните правила, засягащи заплащането на държавните служители и представителите на правителството. Някои се определят от правно-предписани равнища на заплащане, както и с високопоставени държавни служители, другите чрез законодателство, уреждащо назначаване на независими длъжностни лица, а трети с договорни споразумения.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*