Правителството бърза да обработи хиляди заявления за гарантирания минимален доход (ГМД) навреме за Коледа

Това заяви вчера министърът на труда след като депутати изразиха опасение, че повече от половината от 16 000 кандидати, които подават заявления за първи път, няма да получат помощ навреме.

Министърът на труда Зета Емилианиду заяви пред държавната информационна агенция, че нейното министерство е дало приоритет на 8000 кандидати, които са трайно безработни и не са имали никакви доходи.

Тя обаче каза, че правителството ще одобри временно други 8000 от 16000 нови кандидати за помощта, които не са все още напълно обработени поради различни закъснения.

Други 8000 допълнителни молби трескаво се подготвят, така че поне на хората, които отговарят на основните критерии за собственост и банкови депозити, да бъде платено. Детайлни проверки ще следват, преди да бъде дадено окончателно одобрение, каза министърът. “Не е правилно само 8000 кандидати от 16 000 да получи  помощи” добави тя.

Тя каза, че други кандидати, тези с някакви дори и минимални доходи от работа на непълно работно време, са били поставени във втора група, каза тя. “Но това не означава, че ще получат помощта през новата година.”

Близо 70 000 души са подали заявления, 16373 от които са дългосрочно безработните кипърци, над 3300 са некипърските граждани на ЕС, 719 са граждани на трети страни, 21000 получават в момента социални помощи и 28 135 са пенсионери с ниски доходи.

Властите са разгледали 2500 заявления от общо 16373 от дългосрочно безработните и са платили на 640 бенефициенти. Други 800 се очаква да получат подкрепа в следващите няколко дни.

ГМД е въведен тази година, за да замени предишната система на държавно обезщетение, с което е лесно да се злоупотреби. Въпреки това, новата система е критикувана, че е прекалено сложна, причинявайки забавянето на обработка на заявленията.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*