По-евтини лекарства в Кипър от април 2018-та

Министерството на здравеопазването на Кипър започна да прилага нов метод за определяне на цената на лекарствата. Очаква се, че от април 2018 г., когато актуализираната ценова листа влезе в сила, лекарствата ще станат по-евтини.

Цената на дадено лекарство ще бъде определена чрез сравняване на най-ниската цена с него в други страни, разделена на три категории: скъпи, средни и евтини, а не на средната цена на пазара, както е досега.

Така че Австрия, Германия, Дания са класифицирани като скъпи, Белгия, Испания, Италия и Швеция са средни, а Франция, Гърция и Португалия са евтини. За да се определи цената на продажбата на лекарства на пазара, цените на едро в тези десет страни ще бъдат анализирани. Продажната цена в Кипър ще бъде изчислена въз основа на анализа на най-ниската цена в страните от първата и третата категория и двете най-ниски цени в страните от средната категория.

Предполага се, че ценовата листа ще се актуализира всяка година и ценообразуването ще се преразглежда на всеки две години.

Цените на лекарствата, отпускани без рецепта, се определят от вносителя / производителя, който трябва да подаде съответното заявление до държавната фармацевтична служба.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*