Почина кралят на Саудитска Арабия

Кралят на Саудитска Арабия Абдула почина. За престолонаследник е обявен неговият брат – 79-годишният Салман, съобщава Ройтерс като се позовава на официално съобщение на кралския двор в страната, която е най-големия износител на петрол в света. Самият Салман е посочил за следващ престолонаследник своя полубрат принц Мукрин ибн Абдул Азиз Ал Сауд.

Крал Абдула почина в 1.00 часа днес, като се очаква да бъде погребан още днес след обедните молитви. Кралят е шестият по ред монарх на Саудитска Арабия и бе петият от своите братя, който седна на трона през 2005 г. след смъртта на брат му крал Фахд, но на практика управляваше страната от 1995 г.

90-годишният Абдула е страдал от белодробна инфекция, съобщава Би Би Си. В края на миналата година той бе приет в болница с пневмония. Напредналата му възраст и здравословното му състояние бяха причина за чести слухове за бъдещото управление на кралството.

Саудитска Арабия е водещ износител на петрол и има ключова роля в регионалната политика. В момента страната е изправена пред безпрецедентен смут по границите си, заради възхода на джихадистката групировка “Ислямска държава” в близките Сирия и Ирак. Екстремистката групировка обещава да свали от власт династията Ал Сауд, отбелязва Ройтерс.

Смъртта на краля се случва и на фона на голяма несигурност на енергийните пазари, белязана от един от най-големите спадове на световните цени на петрола от десетилетие. След новината за кончината на Абдула цените на петрола скочиха при азиатска търговия тази сутрин. Лекият суров петрол поскъпна с 2% и се търгуваше на азиатската борса на цена от 47.76 долара за барел. Още с отварянето на търговията Брент се покачи с 1.5 на сто, или 49.1 долара за барел.

Анализатори прогнозират, че “страхът от неизвестното ще бъде в полза на цените на петрола.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*