Посланик Любомир Тодоров: “Отворени сме за диалог с общността ни

И ще надграждаме дейността ни стъпка по стъпка, в полза на българските граждани в Кипър”

Винаги, когато се заговори за посолството ни в Кипър и консулска служба, започват едни невероятни дебати, коментари, критики, граничещи с обиди и крайности. Без значение кой е посланик и консул. Не от днес или от вчера! Години наред! И не ме поправяйте, моля. Свидетел съм на стотици подобни истории, още от времето на „Българският Вестник“…

Случи се и преди няколко дни, помествайки материал за невъзможния достъп на сънародниците ни от окупираните територии до консулска служба за издаване на изтичащи лични карти, задгранични паспорти и други и предложения изход от страна на консулска служба.

Трябва да се вслушваме в критиката, често пъти в нея може да се открие проблем, който с взаимни усилия и диалог, може да бъде решен.

Убедена в това, поисках среща с посланик Любомир Тодоров и новопристигналия ни консул, г-н Райко Пепеланов. На фона на критиките, които изчетох в групите на българите в Кипър във ФБ, останах приятно изненадана от желанието за диалог и решения! А също и от подобрената зона за чакащи в консулска служба и голямото информационно табло.

Да, уважаеми сънародници, и в посолството ни работят хора като нас! И след като изискваме уважение, и ние трябва да се държим подобаващо!

За всички ни е ясно, че в малък Кипър има поне 50 хиляди българи и поне още пет хиляди български граждани в окупираните територии. И на всеки един от нас се налага да прекрачи прага на консулска служба, където част от работата е и издаване на лични документи, заверяване на пълномощни, декларации и т.н.

Пандемията на Ковид-19 изправи пред нови предизвикателства както цял свят, така и служителите от консулска служба. И независимо, че не ни харесват мерките, дистанцията, маските, ограниченията, новия ред, всички спазваме протоколите.

Всеки ден на телефона в консулска служба постъпват десетки запитвания на български и други граждани от различно естество, от въпроси за пандемията, пътуване, карантина, до тежки случаи на задържани, болни или починали сънародници. Служителите в консулска служба отговарят, а паралелно с това, работят на гише, за да получим нови лични документи или друга услуга.

Сигурно вече се изморихте да четете…

Но сега започва интересното!

Тръгнах за тази среща с предварително подготвени въпроси, на база критиките и препоръките, които изчетох във ФБ към посолството ни и консулска служба. И се радвам, че някои от вашите предложения бяха приети и ще се реализират.

Промените:

  • От 1/09/2020 приемното време за граждани в службата се удължава.

В понеделник, вторник, четвъртък и петък от 8:30-13:30ч, а в сряда от 12:00-17:00 часа.

  • След броени дни ще заработи трето гише за граждани. Едното за заверка на документи, а двете за издаване на лични документи. В най-натоварените периоди в помощ на консулска служба ще бъде краткосрочно командирован служител от МВнР.
  • Въведен е денонощен дежурен телефон за събота, неделя, празнични дни и когато работното време на службата вече е приключило с номер 97 777 945.
  • Експериментално ще заработи опцията „Приемен час“, като за целта трябва да се свържете с консул Пепеланов, за да запишете ден и час. Предупреждават за възможно забавяне при по-сложни случаи от 5-15 минути (при обслужване на деца или болни). Телефонът за връзка с г-н Пепеланов е 99 517 635.
  • Ще се направи официално запитване/заявка до МВнР за доставка на преносима биометрична станция, за да може в бъдеще да бъдат обслужвани райони извън Никозия в определени дни от месеца. И вместо хората от отдалечените градове да пътуват към посолството в Никозия, консулска служба ще бъде при тях.
  • С разпореждане на посланик Л.Тодоров, от миналата година посолството ни и консулска служба почиват на всички български официални празници и на националния празник на Кипър, 1-ви октомври. Твърдението, че посолството ни почива на всички български и кипърски празници вече не е актуално.
  • Изпратено е официално запитване до МВнР на Република Кипър за уточняване на процедура за пропускане на български граждани от окупираните територии към посолството ни в Никозия и се очаква отговор в близките дни.
  • Предстои ремонт на зоната за чакащи, който ще включи подобрения, даващи възможност за изчакване от гражданите при зимни условия. В момента зоната за чакащи е увеличена с около 20кв.м. И опашките чакащи отвън вече са в миналото. Всеки ден тя се почиства и дезинфекцира, съгласно протоколите.

Ако имате лична карта или паспорт, на които валидността изтича тази година, добре е да го направите поне 45 дни по-рано. Толкова време е необходимо документите ви да бъдат изпратени в България и новите – получени обратно в Кипър.

В страни от ЕС, НЕ може да подадете заявление за изтичаща българска шофьорска книжка. Презумпцията е, че след 60 дневен престой в страна на ЕС, тя трябва да бъде сменена според местното законодателство.

Ева Иванова

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*