Полицията предлага приложение за локализиране на мобилните камери

Пътните камери – възможност за още глоби или за предотвратяване на катастрофи?

Вчера полицията се опита да отговори на оплакванията на гражданите относно мобилните камери и каза, че местоположенията може да бъдат обявени чрез приложение.

Говорителят на полицията Христос Андреу каза, че има погрешно схващане относно целта на камерите – „целта не е просто да налагаме глоби, а нашата цел е да предотвратим катастрофи“.

Той твърди, че усилията им дават резултати – със значително намаление на смъртните случаи на пътя.

Андреу призна, че е имало много трудности с мобилните камери – по тях е стреляно, персонала е атакуван и т.н. – но се опита да изясни статуса им.

Според изказването му, мобилните камери се управляват от наети служители от операторската компания, а не от полицаи.

„Местоположенията са резултат от проучване кои точки са по-податливи на сериозни сблъсъци, общи проблеми по пътната мрежа и други. Но след оплаквания от обществеността, много с право, проведохме среща с ръководството и бяха дадени нови заповеди – например да не се поставят „капани“ на места, където ограничението на скоростта внезапно се променя“, каза той.

Говорителят обясни, че полицията преценява дали е възможно да обяви чрез полицейско приложение къде ще бъде зададено местоположението на мобилните камери за скорост.

Казва, че резултатите са впечатляващи, докато миналата година е имало 25 смъртни случаи, тази година досега са 13.

Според него, каквито и мерки да се вземат, винаги ще има хора, които нарушават закона.

„Винаги ще има хора, които карат безразсъдно, съвсем наскоро видяхме мъж да кара с 235 км/ч под въздействието на наркотици – кокаин и канабис“, заключи той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*