Подводното културно наследство на Кипър

Корабокрушенията отдавна пленяват човешкото въображение. Те също са привлекателни за туристите, както над, така и под водата.

Крайбрежието на Кипър е дом на някои от най-известните останки от корабокрушения. Островът има репутация със своите 13 останки, някои от които са подходящи за гмуркане в допълнение към околните подводни атракции като пещери, антични артефакти и необичаен морски живот.

Но кои са най-популярните?

Потъналия кораб Edro III е един от най-новите и широко признати корабокрушения в Кипър. Разположен на 200 метра от морските пещери на Пафос, Edro III е една от малкото останки в Кипър, които могат да се видят отблизо. Корабът се озова в сегашната си позиция през 2011 г., когато силни ветрове го накараха да се разбие в скали близо до Пея. Корабът беше на път за Родос с общо девет души екипаж на борда, всички от които бяха спасени след изпращане на сигнал за помощ до британската армия, разположена в Лимасол.

Останките на Nemesis III бяха потопени в морската защитена зона Протарас през 2013 г., за да се създаде изкуствен риф. Старият риболовен кораб, построен във Франция през 1956 г., се е превърнал в популярна дестинация за гмуркане, като гмуркачите могат да плуват в корпуса и мостика.

Корабът Зенобия, който потъна през 1980 г., често е сочен като един от десетте най-добри потънали кораба в света за гмуркане. Тази популярна останка, разположена на около 1500 метра от брега на Ларнака, е потопена в 42 метра вода. Според множество водолазни организации, Зенобия е едно от най-добрите места за гмуркане на останки в Средиземно море и едно от най-добрите места за гмуркане в света, често наричано Титаник на Средиземно море.

Друго известно място за гмуркане е корабът „Три звезди“ , който се намира близо до района на Акротири, близо до Лимасолското солено езеро. Корабът потъна през 1972 г., след като се запали и сега е частично потопен в седем метра вода. Той е лесно достъпен и подходящ за всички нива на гмуркане на останки.

И накрая, корабокрушението на Мазотос е останките от търговски кораб от късната класическа епоха. Открит е на 45 метра под морското равнище в морския регион Мазотос, район Ларнака. Това е първото корабокрушение от този период, с чиански амфори на подходяща за изследване дълбочина.

Всички те се превърнаха в основна туристическа атракция с посетители, местни жители и търсачи на приключения, които ги посещават заради тяхната привлекателност.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*