Повечето кипърци, желаещи да напуснат Израел, са го направили

Повечето кипърци в Израел са се завърнали безопасно на острова, каза в понеделник посланикът Корнелиос Корнелиу след изненадващата атака на Хамас срещу Израел, която доведе до отмъщение от израелските сили.

Той добави, че голяма група туристи, посещаващи светите места в Израел, се очаква скоро да се върнат на острова, докато други 15 кипърци са в страната, които не са намерили полет обратно до острова или не искат да се върнат.

„Повечето се върнаха. Всички кипърци са живи и здрави. Няма съобщения за жертви или ранени кипърци“, каза той в понеделник от офисите на посолството в Тел Авив.

Кипърската информационна агенция съобщи, че една от трите групи в Израел за поклоннически туризъм, наброяваща около 300 души, е пристигнала в неделя вечерта в Кипър.

От събота, когато започна атаката на Хамас срещу Израел, кипърското посолство е нащрек, за да помогне на кипърци, които са били в съседната страна било за медицински процедури, туризъм или други причини.

Междувременно говорителят на външното министерство Теодорос Гоцис каза, че голямото мнозинство от тези, които са се свързали с посолството през уикенда, са успели да се върнат в Кипър с търговски полети, които продължават да летят.

Той добави, че остават няколко десетки, които досега са се свързали с властите с очакването, че ако полетите продължат, ще могат да се върнат нормално с търговски полети.

Коментирайки кипърците, които са постоянно пребиваващи в Израел, Гоцис каза, че те са били информирани от тези лица, че за момента ще останат в страната.

Гоцис каза, че има и петима кипърски пациенти, лекувани в израелски болници. Той добави, че те са там с близки и че ще останат в болницата.

„Това са случаите, за които пряко отговаря държавата и от първия момент посолството се свърза директно с тях“, каза той.

Коментирайки дали Кипър ще трябва да се справя с бежанци от Израел поради боевете, Гоцис каза, че правителството ще обмисли това, когато възникне необходимост.

В съобщение по-късно през деня Cyprus Airways казаха, че програмата им за полети до и от Тел Авив продължава по график. Компанията добави, че в момента проучват увеличаването на капацитета на своите полети.

Ден преди това TUS airways обяви, че ще увеличи полетите си между Ларнака и Тел Авив, за да помогне на хората, които желаят да напуснат.

Министерството на външните работи на Кипър в понеделник издаде предупреждение да се избягват всички несъществени пътувания до Израел и Палестина.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*