ПЕО призовава за спешно възстановяване на субсидиите за горива и електроенергия

Необходимостта от възстановяване на субсидиите за гориво и електроенергия е „наложителна“, заяви профсъюзът PЕО в сряда.

В писмена декларация синдикатът заяви, че повишените цени на горивата и цената на електроенергията при температури над 40 градуса налагат незабавното възстановяване на субсидията за гориво и данъка върху консумацията на електроенергия.

„Както предупредихме, когато говорихме за последствията, разходите се покачват, откакто правителството отмени тези мерки“, се казва в изявлението.

В период на продължително покачване на цените на основните потребителски артикули и при непрекъснато нарастващи лихвени проценти решението на правителството да премахне минималните целеви мерки, които бяха предприети, засегна особено жизнения стандарт на хората с ниски и средни доходи, пенсионерите и уязвими групи.

Синдикатът посочи, че това е нещо, което е подчертал в предишно изявление, тъй като островът навлезе в лятото с много високи температури и повишено потребление на електроенергия.

„По-голямата част от потребителите днес са загрижени за сметките за електроенергия, които ще бъдат издадени през следващите дни, сигурни, че ще бъдат помолени да платят прекомерни суми, които не могат да платят“, се добавя в изявлението.

Синдикатът отново подчерта, че прилагането на интегриран пакет от мерки за подпомагане на домакинствата с ниски доходи, пенсионерите с ниски доходи и населението е огромна социална необходимост в условията на продължаващата вълна от инфлация и повишените лихви на заемите.

Някои по-спешни изисквания според ПЕО са облагането на неочакваните печалби на енергийните компании и банки и използването на ресурси за въвеждане на планове за подкрепа със социално-икономически критерии за тези с жилищни заеми, разширяването и подобряването на жилищната политика, както и въвеждането на политики за допълнителна подкрепа на работещото семейство.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*