ПЕО призовава за икономическо и социално равенство

Ръководството на кипърския профсъюз ПЕО се срещна днес, 8/6/23 с президента Никос Христодулидис, за да изложи вижданията си за това какво не е наред в сектора на труда и социалните грижи. В пространно изявление, представено на президента, от синдиката казват, че през последните години икономическите и социални неравенства в Кипър са се разширили драматично.

„Бяхме доведени до този резултат поради икономическите политики, които бяха приложени, политиките за потискане на заплатите, дерегулация на труда и свиване на социалната държава“, каза лидерът на PЕО, Сотирула Хараламбус в изявлението.

Тя обхвана минималната работна заплата, надбавките за издръжка на живота, ниските пенсии, колективните договори, политиките за наемане на граждани на трети държави, данъчните реформи, разликата в заплащането между половете и жилищните политики.

Правилата за минималната заплата, които влязоха в сила тази година, трябва да бъдат променени. Според докладите, въпреки че работодателите спазват регламента, те често принуждават служителите си да работят повече часове.

Синдикатът иска месечният минимум да бъде променен на почасова ставка, а работната седмица да бъде определена на максимум 38 часа, за да се предотвратят подобни злоупотреби.

„Горепосочените договорености трябва да бъдат насърчени незабавно и независимо от процеса на преразглеждане на минималната заплата, предвиден в указа“.

В него се казва още, че „в духа на директивата на ЕС“ за минималната заплата, 80% от работниците трябва да бъдат обхванати от колективни трудови договори.

ПЕО призовават за диалог между социалните партньори с цел намаляване на разликата в заплащането на жените и мъжете, сключване на колективни споразумения в сектори, които нямат такива, и сключване на такива споразумения в сектори, които имат право да наемат работници от трети страни, така че експлоатацията да може да бъде премахната.

Друг голям проблем за синдиката е „борбата срещу прикриването на отношенията работодател-служител“ чрез използването на пазара на услуги и други форми на заетост, „насочени към прикриване на отношенията работодател-служител чрез замяна на постоянните работни места с несигурни позиции“.

Що се отнася до пенсиите, от ПЕО искат да бъде отменено 12%-ното намаление на пенсиите на хора, които се пенсионират на 63, а не на 65 години, след като са платили своите 33 години вноски за социално осигуряване. Според тях, осигурителните фондове биха могли да действат като втори пенсионен стълб, за да осигурят адекватен доход след пенсиониране.

„Очакваме от вашето правителство, като вземем предвид вашите предизборни позиции, да действате по такъв начин, че диалогът да започне незабавно, както е определено в преходното споразумение“, казаха от синдиката на президента.

Междувременно, за смекчаване на инфлацията, синдикатът предлага премахване на двойното данъчно облагане на горивата, продължаване на субсидиите за електроенергия и въвеждане на таван на цените на основните стоки.

Също така се казва, че разходите за притежаване или наемане на жилище са непосилни, особено за младите семейства. „Сега е необходимо да се разработи интегрирана жилищна политика, която да се основава на днешните реалности“, каза синдикатът.

„Като незабавна палиативна мярка препоръчваме подобряване на схемите за субсидиране на наемите за уязвими групи, за да се покрие увеличението на наема“, заключиха от синдиката.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*