Парламентът замразява обезщетенията на служителите на Cyprus air

Финансовата комисия в парламента реши вчера да замрази 10 милиона евро, предназначени за компенсиране на служителите на Cyprus Airways, защото правителството не е наясно какво смята да прави с болната авиокомпания.

Паричните средства са включени в 158-те милиона допълнителен бюджет, представен от правителството.

“Нито един цент няма да бъде платен, докато не се дадат ясни обяснения за това какво ще се случи с компанията и как служителите ще бъдат компенсирани”, каза председателят на Комисията по Николас Пападопулос.

“Ако е имало политическо решение да се закрие CА тогава ние трябва да имаме ясни отговори”, каза той. “Те трябва да кажат дали има споразумение за изплащане на обезщетения и как ще бъдат разпределени.”

Пападопулос, който е и лидер на опозиционната ДИКО, каза, че такова споразумение не съществува, доколкото депутатите са знаели и предупреди правителството, че не трябва да смята одобрението на парламента за дадено.

Представител на Министерството на финансите заяви пред депутатите, че няма споразумение за компенсация или някакъв план.

Допълнителния бюджет трябваше да бъде подложен на гласуване на пленума, но комисията го спря преди да бъде внесен. Това означава, че правителството ще трябва да получи одобрението на комисията за парите, за да бъдат те  освободени.

Правителството търси инвеститор, който  да вложи пари в авиокомпанията, но въпреки интереса от Egean и Ryanair, не е имало нищо конкретно.

Изглежда двете авиолинии имат свои планове за какво е и какво не е ценно, когато става въпрос за оставащите активи на кипърската авиокомпания.

Авиокомпанията също така в очакване на решението на ЕС за това дали Кипър е нарушил правилата за държавните помощи чрез субсидирането й със 75 милиона евро през предходните години.

Би било невъзможно за авиокомпанията да оцелее, ако бъде поискано от нея да върне парите.

Въпреки това, заяви правителствен източник в петък, Европейската комисия изглежда готова да даде положителен отговор, ако се намери стратегически инвеститор и фирмата приключи плана за преструктуриране, който включва съкращаването на 320 работни места и допълнително намаляване на обезщетенията. В авиокомпанията в момента работят 560 души.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*