ПАМЕТ: „Последната истинска жена“

 

Тъжно ми е и не заради „Зайченцето бяло”, а заради жизнения творящ пример и огън, с който Леда Милева и нейните връстници топлеха и светеха за всички ни. Все още тук там мъждукат въгленчета от този огън, но … 
Въпросът е осъзнаваме ли, че именно тези хора възродиха и съградиха днешна България от пепелта, предателствата, самозабравата и унижението от войните в началото на 20 век.

ПОЕТЕСАТА – ЛЕДА ГЕО МИЛЕВА

Тя е първата жена – Генерален директор на Бъгарската телевизия (1966-1970) и като такава е почти парадоксално, че първия си телевизор – „Опера”, печели от Държавната лотария. Малко хора знаят, че е държала еднакво добре и писателското перо, и ловната двуцевка. Милева е посланик в Париж и постоянен представител на България в ЮНЕСКО (1972-1978); включена в Почетния списък “Ханс Андерсен” на Международния съвет по детската книга.

„Всяко дете открива света за себе си. Открива слънцето, изгрева, звездите, гората, цветето, любовта към мама, към семейството… И тези герои и вечните теми за доброто и злото, моралните теми, никога няма да слязат от сцената. Те винаги трябва да бъдат в сърцето на детската литература.”

Първият брак на поетесата е с известния в миналото футболист и треньор Никола Димитров-Фъц. След това пътеките на любовта я отвеждат при художника илюстратор Стефан Марков. С бъдещия си съпруг – Николай Попов, Леда се запознава в Американския колеж в София. Тогава обаче, той изобщо не обръща внимание на тъмните й коси. Може би не за друго, а заради факта, че Николай е красив младеж и е сред най-ухажваните в колежа.

С него се срещат години по-късно – през 1944 г. когато сградата на радиото тъкмо е ударена от бомба.

Леда вървяла и се препъвала в руините. И тогава, като от нищото, се появила силна мъжка ръка и Николай предложил помощта си. Връзката им продължила около година преди да се решат на следваща по-сериозна стъпка. Въпреки трудните години – следвоенно време и силно безпаричие, двамата искали да имат сватба – личният им, тържествен миг. Отключили им столовата и им дали един чувал с картофи. Със скромните си доходи бъдещите младоженци успели да купят от най-евтиния салам и чанта с лук. Саламът бил основното ястие, а картофената салата с лук – гарнитурата. И не само не оставили гостите на сватбата си гладни, но и отпразнували прекрасна сватба. И дори обикновената басмена рокля, в която била поетесата, вместо с копринен шлейф, не успяла да помрачи щастието й.

“През деня най-много чета. Като се започне със сутрешната преса. Интересувам се какво става у нас и по света, чета, разбира се, и книги. След като се събудя, първо гледам да сисвършва битовите задължения. При всяка една възможност използвам да пиша. Не стоя да чакам да ми дойде вдъхновението. Просто сядам и започвам да пиша. Творбите ми са главно за началната и предучилищната възраст. Това е истинската детска литература.- казва в едно от последните си интервюта поетесата.

Леда беше пример за всеки от нас. Последната истинска жена, и си мисля, че е много важно – да виждаме и помним добрите примери и самите ние да се стремим да бъдем такива и ще се получи. Няма как да не се получи
Живеем в истинско кътче от рая, Господ е българин, Орфей, Крали Марко, Хитър Петър, Джон Атанасов, Васил Левски, Ботев, Паисий Хилендарски, Братята Кирил и Методий, Владимир Димитров Майстора и Райна Княгиня и много други… Наследници сме на прабългари и траки и на пук на всички „доброжелатели”, наистина си ни бива – остава да го повярваме и поне малко сами да си помогнем!  

Добрин Димитров Добрев

Архив сп. «Жената днес»

Леда-Милева-Любомир-Николов-Приказки-любими-в-рими

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*