Пада цената на близо 2000 лекарства

Здравното министерство обяви днес, че цената на почти 2000 лекарства е била намалена средно с около 15,5 на сто, а в някои случаи и намаленията са достигнали до 80 на сто.

Новите цени ще влязат в сила в понеделник. Според министерството следващо намаляване с още 10.8 на сто ще има през март. Също така от този момент преразглеждане на цените на лекарства ще се прави веднъж годишно, вместо на всеки две години. Препоръките са в съответствие с миналогодишния доклад на Световната здравна организация, която определи цените на лекарствата в Кипър сред най-високите в света.

Актуализираната ценова листа включва максималните цени на дребно и на едро на 5374 лекарства, от които 1968 са намалени, а 442 ще останат непроменени. Още 333 лекарства вече са със замразени цени. Останалата част, лекарствата без рецепта, чиято цена е под € 10 са освободени от контрол върху цените.

Намаленията включват например спад в цената на Zithromax антибиотик с над 50 на сто, хапчета за контрол на холестерола Lipitor и ZOCOR с около 30 на сто, медикаменти за нарушения на нервната система – Keppra и Ebixa – с около 40 на сто, и мускулно-скелетни препарати като Fosamax с 16 на сто.

Според министерството в ход са и други промени, включително законодателни, по отношение на състава на одитния комитет за цените на фармацевтичните продукти.

“От първостепенно значение и цел на здравния министър е да се осигури безпрепятствен достъп на пациентите до лекарства на достъпни цени”, съобщи министерството в комюнике. “Постигането на тази цел е от голяма важност, особено с оглед на предстоящото изпълнение на Националната здравна програма.” Това също ще доведе до по-нататъшни бъдещи намаления.

От министерството заявиха, че ще продължат социалния диалог с всички заинтересовани страни, като фармацевти, вносители на лекарства,  производители и групи на пациентите.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*