Падат цените на бензина

Петролните компании обявиха второто намаление на цената на бензина за един месец.

Компаниите обявиха тази седмица, че са в състояние да продължат да намаляват цените на бензиностанциите, тъй като са получили нови пратки гориво, закупени на по-ниски цени.

Цената на дребно на 95-октановото гориво се понижава с 2.4 цента на литър и пада до € 1.36, на 98-октановото – с 2 цента до € 1.39 и горивото за отопление е намалено с 3.2 цента на литър до € 0.94. Няма обявено намаление  за дизеловото гориво.

Въпреки второто намаление, от Съюза на потребителите и качеството на живот  (CQLU) обявиха, че несае доволни и заявиха, че цените трябва да бъдат още по-ниски.

Председателят на групата на потребителите Лукас Aристодему заяви, че според доклада на одитора за 2012 година, формулата, с която цената на горивото се определя, не е правилна.

Миналата седмица, групата заплаши да съди правителството за разрешаване на петролните компании да налагат високи цени, за да събере повече данъци.

Eнергийния министър Йоргос Лакотрипис беше казал, че длъжностни лица от министерството му ще се срещнат с генералния одитор, за да обсъдят въпроса.

При обявяването на последното намаление на цената на горивото, той каза, че очаква в Кипър цените също да бъдат приведени в съответствие с общото намаление на международния пазар, тъй като все повече пратки влизат в страната.

Министърът е признал по-рано през седмицата, че е налице липса на здравословна конкуренция на пазарите на горива на едро и дребно и предложи серия от мерки, които ще помагат за поддържането на справедливи цени, като например увеличаването на пространството за съхранение на едро за привличане на нови вносители и подобряване на прозрачността по отношение на потребителите.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*